Is het noodzakelijk om een afvoer voor condenswater aan te leggen bij installatie van een Innova 2.0 monoblock airco/warmtepomp?
Als het toestel naast koeling ook voor verwarming moet worden gebruikt is een afvoer van condenswater noodzakelijk. Als het toestel alleen voor koelen wordt gebruikt is het niet noodzakelijk maar kan het wel raadzaam zijn. In de praktijk zal het toestel onder normaal voorkomende zomerse omstandigheden het condenswater intern verdampen en met de warme lucht mee als waterdamp afvoeren. Als de luchtvochtigheid hoger dan gebruikelijk is en het toestel zal ook hard moeten werken om de ruimte te koelen kan het zijn dat er meer condenswater wordt geproduceerd dan er verdampt kan worden. Als dit gebeurt schakelt het toestel uit en verschijnt er “OF” in het display.
De afvoerslang voor condenswater komt uit de onderzijde van het toestel, deze is voorzien van een T-stuk met een plugje zodat zowel met als zonder afvoer het water nog handmatig af te voeren is. Als het water uit het toestel is gelopen zal het weer starten en werken.
In de praktijk zal dit in de meeste gevallen maximaal één of twee keer per jaar voorkomen. Als het toestel echter zo is geplaatst dat de onderzijde niet eenvoudig te bereiken is, er geen opvangbak onder past om het water weg te laten lopen of als het toestel voorzien is van een onderplaat zal de afvoerplug niet zo eenvoudig te bereiken zijn. In deze gevallen is het te adviseren de afvoer naar buiten aan te brengen.
Er is ook een pomp leverbaar die het water af kan voeren via een dun slangetje als een gat door de muur naar buiten geen optie is, in dit geval kan het condenswater naar bijvoorbeeld een afvoer geleid worden in het pand zelf of via een andere weg naar buiten gevoerd worden.