HEPA filter Sharp FZ-A61HFR

Het HEPA filter is het belangrijkste filter in elke Sharp luchtreiniger en heeft het grootste aandeel in de verwijdering van vervuilingen uit de lucht.

Het HEPA filter (High Efficiency Particulate Air filter) verwijdert minimaal 99.97% van fijnstofdeeltjes van 0.3 micrometer. Deze grootte van fijnstofdeeltjes staat bekend als de Most Penetrating Particle Size (MPPS) ofwel de moeilijkst te filteren deeltjesgrootte, grotere zowel als kleinere stofdeeltjes zijn eenvoudiger te filteren dan deze fijnstofdeeltjes. Onder fijnstof worden stofdeeltjes kleiner dan 10 micrometer gerekend, een micrometer is éénduizendste deel van een millimeter.

De oorsprong van het HEPA filter vindt zich in het Amerikaanse nucleaire programma, waarin een filter moest worden ontwikkeld om radioactieve stofdeeltjes uit de lucht te filteren. Deze filters kwamen vanaf de vijftiger jaren in consumententoepassingen op de markt en is de term HEPA een algemene term voor luchtfilters met een zeer hoge efficiency geworden.

Door de steeds hogere eisen in toepassingen als ziekenhuizen, laboratoria, productie van computerchips en ruimtevaarttechniek zijn de eisen waaraan een HEPA filter moet voldoen gedurende de jaren steeds hoger geworden en moet deze momenteel minimaal 99.97% van de fijnstofdeeltjes van 0.3 micron uit de lucht filteren.

HEPA filters bestaan uit een mat met in willekeurige richting liggende vezels, de dichtheid en dikte van de vezels en de dikte van de mat zijn bepalend voor de effectiviteit van het filter. In tegenstelling tot wat men misschien zou denken werkt een HEPA filter niet als een zeef, de ruimte tussen de vezels in de filterdoeken is groter dan 0.3 micron. De stofdeeltjes worden in hoofdzaak op 3 wijzen uit de lucht gefilterd.

  • Impact Een stofdeeltje is groter dan de ruimte tussen de vezels en wordt hierdoor tegengehouden, stofdeeltjes vanaf een grootte van 10 micron worden hoofdzakelijk door dit effect gefilterd.
  • Interceptie Een stofdeeltje volgt de luchtstroom door het filter en kan door zijn massatraagheid de richtingsveranderingen niet volgen en botst vervolgens tegen een vezel waaraan deze dan blijft plakken.
  • Diffusie Door de moleculaire (Brownse) beweging van zeer kleine deeltjes wordt de afstand die de deeltjes door het filter afleggen dusdanig vergroot dat deze uiteindelijk door één van de bovenstaande effecten tegen de vezels botsen en uit de luchtstroom worden gefilterd. Stofdeeltjes van 0.1 micron en kleiner worden hoofdzakelijk door dit effect gefilterd.

De stofdeeltjes van 0.3 micron worden hoofdzakelijk door het diffusie en interceptie effect gefilterd. Onder 0.1 micron is diffusie het voornaamste filtereffect, boven 0.4 zijn impact en interceptie het voornaamste filtereffect.

Sharp HEPA filters hebben een rubberen afdichting aan de buitenzijden om “lekkende” lucht langs de filters tegen te gaan en zijn behandeld met Thiabendazool, dit heeft een bacterie- en schimmeldodende werking om tegen te gaan dat het filter een broeiplaats wordt van de gefilterde bacteriën en schimmels.

 

Sharp luchtbehandeling

€ 69,00 € 57,02
Direct leverbaar
Incl. BTW
Excl. BTW
- +
Specificaties
Gewicht (kg) 0,50
Luchtreinigingselementen H13 HEPA-filter
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:HEPA filter Sharp FZ-A61HFR
Uw waardering
Customer Questions
Wat luchtreinigers kunnen betekenen in het gevecht tegen virussen?
Wat luchtreinigers kunnen betekenen in het gevecht tegen virussen? De kwaliteit van de lucht om ons heen en de vochtigheid ervan spelen een grote rol bij de bescherming tegen ziekteverwekkers. Hoe minder de lucht vervuild is, hoe kleiner het risico dat we ons lichaam binnendringen. Het is ook erg belangrijk om voldoende luchtvochtigheid te behouden. Als de lucht droog is, drogen onze ademhalingsslijmvliezen of ogen uit en verliezen ze hun afweer tegen bacteriën, virussen en andere stoffen. Zo hebben luchtreinigers en luchtbevochtigers een onvervangbare plaats in het geval van immuunproblemen.
Waar komen schimmels voor?
Schimmels/sporen komen in bijna elke woning voor, waar in de buitenlucht schimmels erg nuttig zijn in bijvoorbeeld de afbraak van bijvoorbeeld bladeren, dode planten, takken, organismen etc., leveren deze micro-organismen binnenshuis de nodige problemen op, deze variëren van een onaangename, muffe lucht tot serieuze gezondheidsproblemen. Door de bijzonder kleine afmetingen zweven de schimmels door de lucht en als deze op vochtige oppervlakten terecht komen gedijen ze bijzonder goed en groeien tot de bekende schimmelplekken op bijvoorbeeld muren en plafonds.
Hoe komen schimmels in het lichaam terecht?
Schimmels/sporen varieen in grootte van 1-30 micron (micrometer), en kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid als deze geinhaleerd worden, trilhaartjes in de neus voorkomen dat stofdeeltjes en andere schadelijke partikelen in de longen kunnen komen maar de meeste schimmelpartikels zijn dermate klein dat deze niet door dit natuurlijke filtersysteem worden tegengehouden, hierdoor kunnen ze in de luchtwegen en longen terechtkomen en in het longweefsel gevangen worden en kan hiermee een infectie en zelfs een ontsteking veroorzaken. Longproblemen door schimmels worden meestal veroozaakt door de schimmel Aspergillus.
Wat kunt u doen tegen hooikoorts?
Wat u tegen hooikoorts zou kunnen doen is het volgende. Hooikoorts wordt veroorzaakt door in de pollenkalender aangegeven pollen en een allergie hiervoor. Deze pollen kunt u uit de lucht filteren met een luchtreiniger die voorzien is van een HEPA-filter. Welke luchtreinigers uitermaten geschikt zijn voor het filteren van deze pollen vindt u hier. Meer informatie over HEPA-luchtreinigers vindt u hier.
Please, mind that only logged in users can submit questions