Lucht bevochtigen tegen Corona virus (COVID 19)

Stap 1

Voor welk soort locatie zoekt u een oplossing?

Stap 3

Voor welk soort locatie zoekt u een oplossing?

Coronavirus (COVID 19) en luchtvochtigheid

De manier waarop het Coronavirus zich over de wereld verspreidt en recent onderzoek door Amerikaanse en Iraanse onderzoekers wijst erop dat luchtvochtigheid een grote rol speelt in de verspreiding van het Corona (COVID 19) virus.

Data uit ervaring van verspreiding van andere virussen zouden doen vermoeden dat het virus zich snel zou verspreiden naar landen in zuidoost Azië. Het werd verwacht dat steden als bijvoorbeeld Bangkok die een directe reisverbinding en een grote reizigersuitwisseling hadden met de regio waar het virus uitbrak ook snel geïnfecteerd zouden raken wat echter niet gebeurde.

Het virus verspreidde zich echter snel naar steden en regio’s tussen de 30ste en 50ste noorderbreedte waar de weerpatronen consistent vergelijkbaar waren.

In deze regio’s heerste een luchtvochtigheid binnenshuis van 20 – 30%, wat relatief droog is. Oorzaak hiervan is een lage buitentemperatuur; de binnenruimten worden verwarmd, en het verwarmen van de ruimte heeft als gevolg dat de luchtvochtigheid daalt (meer informatie hierover hier).

Deze lagere luchtvochtigheid beïnvloedt ons afweersysteem op negatieve wijze.

In 2019 publiceerde een onderzoeksteam van de Yale University Medical School een studie (Kudo et al., National Academy of Sciences, 2019) die aantoonde hoe een lage luchtvochtigheid het immuunsysteem schaadt om virale luchtweginfecties bij personen te bestrijden. Zoals Yale-immunoloog Akiko Iwasaki herhaaldelijk heeft getweet, vereisen wintermaanden verwarming binnenshuis, wat leidt tot een lage luchtvochtigheid binnenshuis, wat op zijn beurt leidt tot een verminderde mucociliaire reiniging (reiniging van de lucht in onze luchtwegen door slijm) en een aangeboren antivirale immuniteit, wat resulteert in meer respiratoir virus in de longen.

Dr. Gough legde verder het belang van vochtigheid uit: “De epitheelcellen hebben kleine cellulaire uitsteeksels, cilia genaamd, die het slijm verplaatsen om de klaring van ziekteverwekkers en deeltjes die de luchtwegen binnendringen te bevorderen. Analyse van het slijm in de luchtpijp toonde aan dat infectie bij lage vochtigheid resulteerde in het onvermogen van de trilharen op de epitheelcellen om het te verplaatsen. Door de lage luchtvochtigheid was het slijm te dik”.

Het Yale onderzoeksteam stelde vast dat een relatieve luchtvochtigheid van ca. 50% optimaal is door de weerstand van proefdieren te testen, dit is ook consistent met onze eigen ervaringen.

Luchtbevochtigers zijn effectieve en eenvoudig in te zetten toestellen om de luchtvochtigheid binnenshuis te doen stijgen, hier kunt u enkele toestellen vinden die zeer geschikt zijn voor deze toepassing.

Luchtreiniging tegen virus verspreiding

Zie ook:

Terug naar stap twee.

Bevochtigen tegen Corona virus