Stap 1

Voor welk soort locatie zoekt u een oplossing?

Stap 3

Voor welk soort locatie zoekt u een oplossing?

Producten

Lucht zuiveren thuis: alles over technieken en werking

Lucht zuiveren thuis: u weet al dat dit een gezonder leefklimaat tot gevolg heeft. Hier geven wij u informatie over technieken die u kunt kiezen om een prettig, gezond leefklimaat te creëren. Allereerst leiden wij u even langs de geschiedenis van luchtreiniging. Verder leggen wij u kort en bondig uit hoe de op dit moment beschikbare technische oplossingen werken. U kunt zodoende beter bepalen waarmee u de resultaten behaalt die u zoekt.

Lucht zuiveren thuis: hoe oma lucht zuiverde

Wordt het leefklimaat in huis tegenwoordig negatief beïnvloed door te veel isolatie en te weinig ventilatie, zo was dat vroeger het tegenovergestelde. Lucht van buiten kwam al snel het huis in, en dat was niet altijd prettig in een tijd zonder riool of milieuwetgeving voor zware industrie. Men woonde doorgaans dicht bij het werk. Vaak werd het leefklimaat dus rechtstreeks beïnvloed door de werkomgeving (industrie, etc.).

Om de lucht in huis fris te houden greep grootmoeder terug op kamerplanten. Hoewel planten nooit de werking van de huidige techniek kunnen benaderen, leveren ze zeker een bijdrage.

Bijvoorbeeld:

 • Chrysant
 • Sanseveria
 • Chrysant
 • Gerbera
 • Philodendron

Huidige luchtzuiveringstechnieken in een notendop

Er zijn diverse technieken beschikbaar voor het zuiveren van lucht in huis. Wij behandelen hier de technieken waarvan het zin heeft deze in huis te gebruiken. Binnen 5 minuten begrijpt u de werking.

De 3 hoofdtechnieken zijn:

 • Filters
 • UV licht/fotokatalytische cel
 • Ionisatie/plasma

Lucht zuiveren met filters

Allereerst worden grove filters ingezet om grotere stofdeeltjes af te vangen. Deze zogenaamde voorfilters zijn soms zichtbaar aan de buitenkant van het apparaat. Een andere, nog steeds relatief grove filter bestaat uit actieve koolstof. Dit materiaal (inderdaad: zwart) is ‘geactiveerd’, de extreme poreuze eigenschappen van dit materiaal maakt dat het geuren, vluchtige stoffen en gassen absorbeert.

HEPA filters zijn echter de meest verfijnde en daarmee meest effectieve luchtfilters. HEPA (High Efficiency Particulate Air) filters zijn bovendien aan strikte Europese normen onderhevig. De kunst van het HEPA filter is de fijnmazigheid, die de lucht door uiterst kleine openingen laat stromen. Bacteriën zijn namelijk groter dan deze openingen. Dit wordt uitgedrukt in micrometer: 0,3 micrometer (3 duizendste millimeter) is de doorgang. Bacteriën zijn doorgaans groter, tot 20 micrometer.

Deze filters worden dan ook in verschillende varianten ingezet in de:

 • Ruimtevaart
 • Gezondheidszorg
 • Farmaceutische industrie
 • Bij microchip fabrikanten
 • Etc.

Lucht zuiveren met UV licht

Deze techniek (officieel: UVGI, Ultraviolet Germicidal irradiation), wordt in de industrie veel gebruikt voor de zuivering van lucht en water. Op zich is de werking heel goed en praktisch: het ultraviolette licht zorg voor een zekere mate van steriliteit (absolute steriliteit is in de praktijk niet haalbaar). De golflengte is zo kort dat dit het DNA van micro-organismen totaal ontregelt. De organismen kunnen niet meer functioneren en zijn dus direct onschadelijk.  

In combinatie met een fotokatalytisch materiaal wordt de werking van het UV licht versterkt, dit materiaal reageert op UV licht zoals in een katalysator in een auto materiaal reageert op hitte, het resultaat is vergelijkbaar; schadelijke stoffen worden afgebroken.

Deze techniek is functioneel als aanvulling op filters of waar partikels niet gefilterd hoeven te worden.

Lucht zuiveren door Ionisatie/plasma

Ionisatie is een uitermate effectieve behandelingsmethode omdat deze in de gehele ruimte plaatsvindt, niet alleen in het apparaat. Een ionisator verspreidt positieve en negatieve ionen (een plasma stroom). Een ion is een elektrisch geladen molecuul of atoom. Ionen hechten zich aan schadelijke stoffen en brengen een chemische reactie teweeg die het deeltje vernietigen.

Deze methode is niet alleen effectief in de gehele ruimte. Een ander voordeel is dat ionisatie een antistatische werking heeft, deeltjes blijven in de lucht zweven en hechten aan elkaar, dit maakt dat een luchtreiniger met filters de lucht nog beter kan zuiveren

Ionisatie helpt ook bij de neutralisatie van geuren, dit vergroot de luchtreinigende werking van een luchtreiniger en verlengt de levensduur van het actieve kool filter.

Zie ook:

Terug naar stap één.

 

Lucht zuiveren thuis