Thuis lucht zuiveren van geur

Stap 1

Voor welk soort locatie zoekt u een oplossing?

Stap 3

Voor welk soort locatie zoekt u een oplossing?

Producten

Lucht zuiveren van geur

Lucht zuiveren van geur? Als u last heeft van een vervelende geur in huis, of in bepaalde ruimtes in huis, dan kunt u bij iTec terecht voor de oplossing. Het waarnemen en beoordelen van geuren is een belangrijke functie van het lichaam. Omdat ons reukorgaan goed ontwikkeld is, nemen wij vaak geuren waar, die als onprettig ervaren worden. Dat maakt het bestrijden ervan lastig. Maar voor alles is een oplossing.

Lucht zuiveren van geur: waarom stank zo irriteert

Lucht zuiveren van geur is geen overbodige luxe. Het brein reageert namelijk heftig op luchten die als vies ervaren worden. De eerste reactie is: wegwezen! Een vieze lucht staat voor het brein namelijk gelijk aan gevaar. Evolutionair gezien heeft het reukvermogen van de mens ervoor gezorgd dat sommige voedingsstoffen, zoals giftige planten, vies smaken. Ook eten dat niet meer goed is wordt direct als vies ervaren. Het levert namelijk gevaar voor de gezondheid op. Dit betekent dat een vieze lucht als bijzonder irritant ervaren wordt. Het lichaam ziet het als gevaar, ook al weten wij dat die stank misschien helemaal niet gevaarlijk is.

Geuren verwijderen uit lucht is chemisch gezien complex

Het gebruik van HEPA filters is afdoende voor vele soorten luchtreiniging, maar niet voor het uitfilteren van geuren. Geurpartikels zijn zo klein dat ze probleemloos door het extreem fijnmazige HEPA filter heen gaan.

Er zijn wel filters die in staat zijn de geuren te bestrijden, niet door filtratie maar door absorptie door toepassing van actieve kool. Dit is een door verhitting geactiveerde koolstof die in staat is allerlei stoffen zoals geuren, vluchtige stoffen en gassen aan zich te binden.

Eenvoudige koolstof/actieve kool filters bestaan uit een mat waarop een koolstofpulp is aangebracht. De betere actieve koolstof filters bestaan uit een honingraat die duizenden losse bolletjes actieve kool bevat. 

Actieve kool is een sterk absorptiemiddel. Actieve kool kenmerkt zich door het zeer grote oppervlak, een gram vaste stof kan een oppervlak hebben van enkele honderden vierkante meters. Hierdoor is het in staat verschillende schadelijke stoffen aan zich te binden, en is het actieve kool filter effectief tegen vluchtige organische stoffen, sigarettenrook en onaangename luchtjes. Het actieve kool filter bestaat uit honderden cellen bij elkaar duizenden korreltjes active kool bevatten, deze korrels absorberen de vervuilingen in de lucht.

Een actief systeem daarentegen verspreidt het reinigende effect door de gehele kamer. Denk daarbij aan plasma of foto-katalytische systemen. Deze breken de organische stoffen op moleculair niveau af en zetten ze om in onschadelijke stoffen. Het eindeffect is het verdwijnen van de irritante geur.

Combinatie-aanpak werkt het beste

De hierboven genoemde plasma of foto-katalytische systemen zijn vooral effectief in combinatie met een filter van geactiveerd kool. De lucht reinigende werking verspreidt zich door de gehele ruimte en dringt door in poreuze materialen. Dat is belangrijk voor het verwijderen van geurresidu dat zich in deze poreuze materialen kan bevinden.

Ook ozongeneratoren hebben een positief effect, echter door de beperkingen bij de inzet van ozon is het verstandig u eerst goed te laten informeren.

Zie ook:

Terug naar stap twee.

Lucht zuiveren van geur