Ruimtecapaciteit ontvochtigers

Welke ontvochtiger moet ik kiezen voor mijn toepassing?

Condensatie vs adsorptie ontvochtigers

Voor de meeste toepassingen zijn zogenaamde condensatie ontvochtigers de beste keuze, deze bieden onder gangbare omstandigheden de beste verhouding tussen ontvochtigende capaciteit en stroomverbruik. In een condensatie ontvochtiger wordt een warmtepomp toegepast om de lucht te ontvochtigen. De ontvochtigende werking wordt gegenereerd door de verdamper, dit is een zeer koude radiator als het ware, de lucht wordt hier doorheen geblazen en het vocht in de lucht condenseert op de koude oppervlakten van de verdamper, het vocht druppelt naar beneden in de opvangbak en de uitgeblazen lucht is ontdaan van de waterdamp in de lucht.

De capaciteit van een condensatie ontvochtiger zal wel afnemen naarmate de temperatuur daalt.

Als de temperatuur in de te ontvochtigen ruimte lager is dan 12 - 15° is de inzet van een adsorptie ontvochtiger de beste keuze, omdat deze toestellen met warmte werken om water uit de lucht te halen werken deze toestellen tot enkele graden boven nul.

Adsorptie ontvochtigers gebruiken wel meer energie en zijn wat minder nauwkeurig in te stellen, het is ook niet aan te raden een adsorptie ontvochtiger met een externe timer of hygrostaat in- en uit te schakelen omdat de ventilator nog even doordraait om het verwarmingselement te koelen als het toestel op de normale wijze word uitgeschakeld, als het door een extern instrument wordt uitgeschakeld wordt het verwarmingselement niet gekoeld.

Capaciteit van de ontvochtiger ten opzichte van ruimtegrootte

In onderstaande tabel is een indicatie te vinden van welke capaciteit ontvochtiger nodig is voor welke ruimtegrootte en heersende luchvochtigheid. Dit is uitgaande van een gangbare kamertemperatuur van 18- 21°C, een gewenste optimale luchtvochtigheid van 40-50% en van de toepassing van een condensatie ontvochtiger. Een adsorptie ontvochtiger met een capaciteit van ca. 8 liter is onder deze omstandigheden vergelijkbaar met een condensatie ontvochtiger met een capaciteit van ca. 20 liter/dag.

Ruimtegrootte / heersende luchtvochtigheid 35-40m² 50-55m² 70-75m² 100-110m²
50-60% 8-10 liter/dag 10-12 liter/dag 16-18 liter/dag 22-24 liter/dag
60-70% 8-10 liter/dag 14-16 liter/dag 18-20 liter/dag 23-25 liter/dag
70-80% 10-12 liter/dag 16-18 liter/dag 20-22 liter/dag 25-30 liter/dag
80-90% 14-16 liter/dag 18-20 liter/dag 22-24 liter/dag 24-27 liter/dag

 

Welke factoren hebben invloed op de keuze van de juiste ontvochtiger voor mijn toepassing?

Temperatuur en luchtvochtigheid

Voor de meeste ontvochtigers geldt; hoe hoger de temperatuur en luchtvochtigheid, hoe meer water een ontvochtiger uit de lucht zal halen. Een toestel kan een capaciteit hebben van bijvoorbeeld 20 liter per dag, maar dit is over het algemeen bij een luchtvochtigheid van 80% en een temperatuur van 30°C.

De meeste ontvochtiger fabrikanten geven de capaciteit van de producten op bij 80%/30°C, sommige fabrikanten geven de ontvochtigende capaciteit op bij 90%, dus hierbij komt de ontvochtigende capaciteit hoger uit, dus lijkt het alsof ze een grotere capaciteit hebben, wat dus in feite misleidend is!

Nu zal een ontvochtiger over het algemeen natuurlijk niet onder dergelijke omstandigheden hoeven te werken, dus zal de dagelijkse hoeveelheid gecondenseerd water in de praktijk een stuk lager zijn. Dit is niet erg want door enkele liters water aan de lucht te onttrekken zal de luchtvochtigheid al behoorlijk dalen.

Dit is ook de reden dat een ontvochtiger met een capaciteit van 20 liter per dag een watertank heeft van enkele liters, dit is over het algemeen voldoende voor de meeste toepassingen.

De meeste ontvochtigers zijn zogenaamde condensatie ontvochtigers, simpel gezegd halen deze vocht uit de lucht door de lucht over koude oppervlakten (de verdamper) te laten stromen, net als een blikje frisdrank uit de koelkast zal er vocht ontstaan (condenseren) op de koude oppervlaken om vervolgens in de opvangbak te lekken.

Naarmate het verschil tussen de temperatuur van de lucht en die van de verdamper afneemt zal de werking van de ontvochtiger ook minder worden.

Veel fabrikanten van (met name professionele ontvochtigers) geven de ontvochtigende capaciteit op bij verschillende temperaturen, deze waarden kunt u onder "specificaties" vinden op de pagina van het individuele product.

Professionele vs huishoudelijke toestellen

Ook is het zo dat bijv. een Aerial ontvochtiger een veel grotere effectiviteit zal hebben vergeleken met toestelen voor huishoudelijk gebruik als de temperatuur afneemt. Een professionele ontvochtiger kan op papier dezelfde maximale capaciteit hebben als een huishoudelijk toestel, maar in de praktijk zal een professioneel toestel onder gebruikelijke omstandigheden veel meer water uit de lucht halen, dit verschil zal ook toenemen naarmate de omstandigheden moeilijker worden. Dit komt omdat in een professionele ontvochtiger hoogwaardigere en ook grotere componenten gebruikt zijn. Daarom zijn deze toestellen effectiever en gaan deze ook veel langer mee.

Daarnaast is een professionele ontvochtiger na een aantal jaren nog te repareren, wat een veel langere levensduur garandeert. Dit maakt een dergelijk toestel ook tot een duurzamere investering.

Gebruik van een ontvochtiger als wasdroger

Een ontvochtiger kan ook uitstekend gebruikt worden om wasgoed te drogen, de inzet van een ontvochtiger om was te drogen heeft enkele voordelen ten opzichte van een traditionele wasdroger:

  • Energiezuiniger: Ontvochtigers verbruiken over het algemeen minder energie dan wasdrogers. Het proces van vocht onttrekken aan de lucht vereist minder elektriciteit dan het verwarmen van lucht zoals bij een wasdroger.

  • Minder slijtage aan kleding: Wasdrogers kunnen sommige stoffen beschadigen of slijten door de wrijving en de hitte. Een ontvochtiger droogt kleding op een mildere manier, wat de levensduur van kledingstukken kan verlengen.

  • Geschikt voor gevoelige stoffen: Sommige delicate stoffen kunnen beter gedijen bij het langzamere droogproces van een ontvochtiger in plaats van de intense hitte van een wasdroger.

  • Minder krimpen: Het risico op krimpen van kleding is lager bij het gebruik van een ontvochtiger, omdat de temperaturen over het algemeen lager zijn dan bij een wasdroger.

  • Betere luchtkwaliteit: Ontvochtigers helpen ook de lucht te zuiveren door stof en allergenen te verminderen, waardoor een schonere en gezondere omgeving ontstaat.

Het is belangrijk op te merken dat ontvochtigers mogelijk iets langer nodig hebben om kleding volledig te drogen in vergelijking met wasdrogers, en ze zijn mogelijk niet zo geschikt voor grote hoeveelheden was in één keer. Het ideale systeem hangt af van de individuele behoeften, energie-efficiëntieprioriteiten en het type kleding dat wordt gedroogd.

Ruimtecapaciteit ontvochtigers