Ruimtecapaciteit ontvochtigers

Welke factoren hebben invloed op de keuze van de juiste ontvochtiger voor mijn toepassing?

Temperatuur en luchtvochtigheid

Voor de meeste ontvochtigers geldt; hoe hoger de temperatuur en luchtvochtigheid, hoe meer water een ontvochtiger uit de lucht zal halen. Een toestel kan een capaciteit hebben van bijvoorbeeld 20 liter per dag, maar dit is over het algemeen bij een luchtvochtigheid van 80% en een temperatuur van 30°C.

De meeste ontvochtiger fabrikanten geven de capaciteit van de producten op bij 80%/30°C, sommige fabrikanten geven de ontvochtigende capaciteit op bij 90%, dus hierbij komt de ontvochtigende capaciteit hoger uit, dus lijkt het alsof ze een grotere capaciteit hebben, wat dus in feite misleidend is!

Nu zal een ontvochtiger over het algemeen natuurlijk niet onder dergelijke omstandigheden hoeven te werken, dus zal de dagelijkse hoeveelheid gecondenseerd water in de praktijk een stuk lager zijn. Dit is niet erg want door enkele liters water aan de lucht te onttrekken zal de luchtvochtigheid al behoorlijk dalen.

Dit is ook de reden dat een ontvochtiger met een capaciteit van 20 liter per dag een watertank heeft van enkele liters, dit is over het algemeen voldoende voor de meeste toepassingen.

De meeste ontvochtigers zijn zogenaamde condensatie ontvochtigers, simpel gezegd halen deze vocht uit de lucht door de lucht over koude oppervlakten (de verdamper) te laten stromen, net als een blikje frisdrank uit de koelkast zal er vocht ontstaan (condenseren) op de koude oppervlaken om vervolgens in de opvangbak te lekken.

Naarmate het verschil tussen de temperatuur van de lucht en die van de verdamper afneemt zal de werking van de ontvochtiger ook minder worden.

Veel fabrikanten van (met name professionele ontvochtigers) geven de ontvochtigende capaciteit op bij verschillende temperaturen, deze waarden kunt u onder "specificaties" vinden op de pagina van het individuele product.

Condensatie vs adsorptie ontvochtigers

Als de temperatuur in de te ontvochtigen ruimte lager is dan 12 - 15° is de inzet van een adsorptie ontvochtiger een effectievere keuze, omdat deze toestellen met warmte werken om water uit de lucht te halen werken deze toestellen tot enkele graden boven nul.

Adsorptie ontvochtigers gebruiken wel meer energie en zijn wat minder nauwkeurig in te stellen, het is ook niet aan te raden een adsorptie ontvochtiger met een externe timer of hygrostaat in- en uit te schakelen omdat de ventilator nog even doordraait om het verwarmingselement te koelen als het toestel op de normale wijze word uitgeschakeld, als het door een extern instrument wordt uitgeschakeld wordt het verwarmingselement niet gekoeld.

Professionele vs huishoudelijke toestellen

Ook is het zo dat bijv. een Aerial ontvochtiger een veel grotere effectiviteit zal hebben vergeleken met toestelen voor huishoudelijk gebruik als de temperatuur afneemt. Een professionele ontvochtiger kan op papier dezelfde maximale capaciteit hebben als een huishoudelijk toestel, maar in de praktijk zal een professioneel toestel onder gebruikelijke omstandigheden veel meer water uit de lucht halen, dit verschil zal ook toenemen naarmate de omstandigheden moeilijker worden. Dit komt omdat in een professionele ontvochtiger hoogwaardigere en ook grotere componenten gebruikt zijn. Daarom zijn deze toestellen effectiever en gaan deze ook veel langer mee.

Daarnaast is een professionele ontvochtiger na een aantal jaren nog te repareren, wat een veel langere levensduur garandeert. Dit maakt een dergelijk toestel ook tot een duurzamere investering.

Ruimtecapaciteit ontvochtigers