Monoblock airco zonder gaten in de muur Innova 2.0 H2O

De Innova 2.0 15HP H2O heeft als voordeel ten opzichte van gebruikelijke monoblock airco's/warmtepompen dat u niet gebonden bent aan de montage aan een buitenmuur omdat er geen gaten geboord hoeven te worden voor de aan- en afvoer van buitenlucht.

Dit maakt de 2.0 15HP H2O geschikt voor toepassingen waar ook een standaard monoblock toestel niet of lastig geplaatst kan worden, de eliminatie van de gaten maakt dat er helemaal geen geluid meer te horen is aan de buitenzijde en er geen warme lucht naar buiten wordt geblazen, dus ook voor appartementen die dicht op elkaar gebouwd zijn en voor kleine en/of monumentale panden in de binnenstand is de Innova 2.0 15HP H2O een oplossing.

De grotere warmte absorberende eigenschappen van water ten opzichte van lucht maakt ook dat de H2O een nog krachtigere koelende werking heeft dan de lucht/lucht versies van de Innova 2.0.

De 2.0 H2O is leverbaar in 2 uitvoeringen:

  • Versie met waterdoseerklep; deze uitvoering is bedoeld voor aansluiting aan de waterleiding, hierbij wordt dus water verbruikt, de klep sluit de watertoevoer af als er geen koelende of verwarmende werking is en doseert de waterstroom aan de hand van de behoefte van het toestel.
  • Versie zonder klep; deze versie is bedoeld voor gebruik in een systeem waar water gecirculeerd wordt en het door het toestel opgewarmde of afgekoelde water weer gekoeld of verwarmd wordt door een separate warmtepomp of zonnecollector, geothermische installatie etc.

Als resultaat van de huidige energie-transitie worden er veel nieuwe systemen ontwikkeld waarin de 2.0 H2O geïntegreerd kan worden of die gebruikt kunnen worden om de functionaliteit van de 2.0 H2O verder te verbeterend of vergroten.

aansluitingen Innova H2O
Aansluitingen Innova 2.0 H2O, de wateraansluitingen zijn beschermd met de gele doppen, de witte slang onderin beeld is voor de afvoer van condenswater.

Er is een door Itec ontwikkelde set beschikbaar om de installatie wat te vereenvoudigen, hierbij wordt er een condenswaterpomp ingebouwd om het condenswater samen met het proceswater af te voeren en worden er push-fit aansluitingen onderin het toestel gemonteerd om de aansluiting van water toe- en afvoer sterk te vereenvoudigen

Na inbouw van deze kit zijn er eenvoudigweg 2 10mm waterslangen (meegeleverd) onderin het toestel te drukken waarna de water toe- en afvoer aan de toestelzijde gereed is. De slangen kunnen naar onderen of naar de zij/achterkant worden geleid met 2 haakse aansluitingen (meegeleverd).

Deze kit kan worden ingebouwd in de standaard versie van de 2.0 H2O en de versie met doseerklep.

Deze kit wordt geleverd met 10 meter slang, die kan worden gebruikt voor de aan- en afvoer van het water. De toevoer kan bijvoorbeeld worden aangesloten aan een watertoevoer van een kraan, wasmachine of een vaatwasser. De afvoer kan bijvoorbeeld weer aangesloten worden op de afvoer van een wasmachine of vaatwasser (over het algemeen is dit een verticale buis waar de slang zo in kan), of op de afvoer van de wasbak.

Voorbeelden van de installatie van water toe- en afvoer van de Innova 2.0 15HP H2O, de adapter om de slang aan de kraan te bevestigen is los leverbaar en wordt meegeleverd bij de condenswaterpomp/aansluitkit:

Innova H2O water/lucht monoblock aansluiting

Innova H2O installatie

Innova 2.0 15HP H2O, voorbeeld van montage in huis met de waterslangen lopende naar een andere ruimte waar de water toe- en afvoer gesitueerd is:

Innova 2.0 15HP H2O

Innova 2.0 Monoblock airco H2O

Onderaanzicht van de 2.0 H2O, de waterslangen zijn met push-fit snelkoppelingen aan te sluiten, de haakse aansluitingen worden meegeleverd zodat de slangen niet in het zicht komen:

aansluitingen onderzijde Innova 2.0 H2O

Andere opties van installatie en inzet van de Innova 2.0 H2O

Naast directe aansluiting op de waterleiding zijn er een aantal mogelijkheden om de 2.0 H2O aan te sluiten, omdat het toestel nog relatief nieuw is leren wij ook nog steeds over nieuwe toepassingen en gebruik van nieuwe technieken, dus deze informatie wordt door ons aangevuld naarmate onze ervaring met het toestel groeit; 

Gebruik maken van opgeslagen regenwater

De opslag van regenwater in een ondergronds of bovengrondse tank wordt steeds populairder, vanzelfsprekend kan dit water ook gebruikt worden voor de airco/warmtepomp, wel is het aan te raden een filter of een warmtewisselaar te gebruiken, voor gebruik bij verwarming is het zaak te voorkomen dat het systeem buiten bevriest.

Gebruik maken van de koelende werking van oppervlaktewater

Door een waterkringloop te creëren waarbij het rondgepompte water gekoeld wordt door oppervlaktewater (vijver, plas, rivier, kanaal etc.) is het mogelijk een koelende werking te genereren zonder dat er water verbruikt wordt. Het is aan te raden niet het oppervlaktewater zelf rond te pompen om vervuiling in het toestel zelf te voorkomen. Ook zal een systeem als deze niet geschikt zijn voor verwarming omdat er te weinig warmte in het oppervlaktewater zit.

De Innova 2.0 15HP H2O is voorzien van een aansluiting waarom een pomp aangesloten kan worden, de pomp gaat dan automatisch draaien als het toestel gaat koelen of verwarmen.

Meerdere toestellen op een waterkringloop met een separate warmtepomp om het water te koelen/verwarmen.

Dit is een mogelijkheid om het volledige centrale verwarmingssysteem te vervangen door H2O toestellen waarbij deze gebruikt kunnen worden om zowel te koelen als verwarmen, voor de waterkringloop kan gebruikt gemaakt worden van de bestaande leidingen van het centrale verwarmingssysteem

Gebruik van een geothermische installatie of grondwater

Door (gefilterd) grondwater door het toestel te pompen is er een eindeloze bron van koelte te gebruiken, het water zal ook slechts enkele graden opwarmen als het wordt gebruikt voor koeling, voor verwarming kan grondwater van zichzelf te koud zijn.

Een geothermische installatie kan het bij verwarming afgekoelde of bij koeling opgewarmde water weer opwarmen of afkoelen, zodat het gecirculeerd kan worden zonder gebruik van leidingwater.

Een "hybride" systeem waarbij water wordt gecirculeerd en waarbij koel water wordt toegevoegd naar noodzaak

Het gebruik van een waterreservoir is een methode om watergebruik te besparen of te voorkomen. Het water kan worden gecirculeerd tussen het reservoir en de airco/warmtepomp, bij gebruik voor koeling zal het water steeds warmer worden totdat het te warm wordt om nog warmte aan af te geven waarbij de airco automatisch stopt. dit is te voorkomen door een thermostaat in te bouwen die vanzelf wat koud (leiding)water toevoegt als de watertemperatuur boven de ingestelde waarde komt.

Het punt waarbij de thermostaat leidingwater bij gaat mengen is op enkele wijzen uit te stellen:

  • Hoe groter het waterreservoir hoe langer het duurt voordat het water de ingestelde temperatuur bereikt (bij gebruik overdag kan het water gedurende de nacht weer afkoelen).
    Het waterreservoir kan in de grond worden geplaatst waarbij de warmte kan worden afgegeven aan de grond (of onttrokken aan de grond voor gebruik voor verwarming).
    Het water kan door een radiator worden geleid die gekoeld wordt door de buitenlucht.