Diverse soorten luchtbevochtigers, luchtwassers en eigenschappen

Diverse soorten luchtbevochtigers, luchtwassers en eigenschappen

Zowel ’s winters als ’s zomers kan de luchtvochtigheid binnenshuis te laag uitvallen. In de winter wordt de buitenlucht die door de kou al minder vocht bevat door de centrale verwarming verder uitgedroogd. De door de airconditioning gekoelde lucht heeft een zeer lage luchtvochtigheid en kan in de zomer hierdoor gezondheidsklachten of ongemakken opleveren. Ook het hout in meubels, parketvloeren en muziekinstrumenten kan beschadigen of gaan vervormen door een gebrek aan vocht in de lucht. Tropische planten zoals palmen drogen uit bij een te lage luchtvochtigheid, ook zal statische elektriciteit bij droge lucht sneller optreden, waardoor printers en andere apparatuur slecht kan gaan functioneren.


Klik hier voor koude verdamping luchtbevochtigers

Klik hier voor professionele centrifugale bevochtigers

Klik hier voor luchtwassers

Klik hier voor professionele luchtbevochtigers

Klik hier voor ons complete aanbod luchtbevochtigers

Ultrasone bevochtiger

Een ultrasone bevochtiger creëert een koele stoom door een metalen trillichaam in het waterreservoir, deze trilt met een extreem hoge frequentie, het water kan deze drugkolven niet overdragen, er ontstaan luchtbelletjes in het water, de oppervlaktespanning breekt en hierdoor ontstaat de mist van extreem kleine waterdruppeltjes, met een grootte van ca. 1 micron zijn deze 8.000 maal kleiner dan de waterdruppels die door een vernevelaar worden geproduceerd.

Om te voorkomen dat vervuilingen in het water zoals kalk en bacteriën in de lucht verspreidt worden zijn ultrasone bevochtigers voorzien van een filter, hierin wordt hars gebruikt om de kalk te absorberen.

 

Video van vorming van stoom door ultrasone trillingen in het water

Eigenschappen:

Ultrasone bevochtigers zullen onafhankelijk van de luchtvochtigheid in de ruimte altijd dezelfde hoeveelheid water verdampen en zijn daarom zeer geschikt om hoge niveaus van luchtvochtigheid te produceren, ook zijn ultrasone bevochtigers zeer stil omdat er nauwelijks luchtstroom geproduceerd hoeft te worden. Het is wel zaak een ontvochtiger te kiezen met een effectief kalkfilter omdat als deze niet aanwezig is of niet goed werkt er kalk met het water in de lucht verspreid wordt. Bij "hard" water met hoge kalkwaarden zullen deze filters relatief snel verzadigd zijn dus is voor dit water een verdampingsbevochtiger de betere oplossing

Warme stoom bevochtiging

Door water aan de kook te brengen wordt stoom geproduceerd, dit gebeurt in een klein reservoir zodat niet al het water in de tank verwarmd hoeft te worden, op deze wijze wordt het water tevens gesteriliseerd.

Eigenschappen:

Een warme stoom bevochtiger produceert warme, gesteriliseerde stoom, zeer geschikt voor het verlichten van verkoudheid en luchtwegklachten. Een warme stoom bevochtiger heeft naar verhouding tot de afmetingen een hoge capaciteit, maar ook een relatief hoog energieverbruik.

Centrifugale bevochtiging

Bij centrifugale bevochtigers komt het water op een zeer snel draaiende schijf terecht, door de middelpuntvliedende kracht wordt het water met grote kracht naar buiten bewogen waar het door een zeer fijn rooster geslagen wordt, door de hoge snelheid van het water en de fijnheid van het rooster wordt het water in zeer kleine druppels met een grootte van 5 - 10 duizendste van een millimeter uiteengeslagen. Deze nevel wordt vervolgens door een ventilator de ruimte in geblazen.

Deze toestellen kenmerken zich door een zeer grote capaciteit bij verhoudingsgewijs compacte afmetingen. Centrifugale bevochtigers lenen zich vaak minder goed voor huis of kleine ruimten omdat de nevel nog wel grover is dan die van ultrasone bevochtigers, de toestellen per definitie ook groter zullen zijn dan huishoudelijke bevochtigers.

In grotere ruimten zijn de toestellen echter zeer effectief en zal de nevel snel verdampen waarmee de relatieve luchtvochtigheid effectief kan worden verhoogd. Ook zijn deze toestellen onder omstandigheden geschikt voor aansluiting op een luchtkanaal, waarmee de lucht in meerdere ruimten kan worden bevochtigd of kunnen de luchtuitdrogende effecten van WTW systemen worden gecompenseerd.

Koude verdamping

Een verdampingsbevochtiger produceert geen stoom maar verdampt het water op natuurlijke wijze, dit gebeurt door lucht door een nat filter of filterwiel te blazen, verdampingsbevochtigers zijn er in diverse uitvoeringen:
Verdampingsfilter, ook wel wick genoemd, dit filter staat in het water en absorbeert het vocht uit het reservoir en geeft het af aan de lucht die er doorheen wordt geblazen.

Werking koude verdamping bevochtiger

Werking van een koude verdamping luchtbevochtiger, de filters staan in het waterreservoir, absorberen het water en geven het af aan de lucht die door de filters geblazen wordt.

Luchtwasser; een wiel, bestaande uit filtermateriaal of dicht op elkaar staande schijven, draait langzaam rond en staat gedeeltelijk in het water, water wordt door de roterende beweging meegenomen en verdampt doordat lucht door het wiel geblazen wordt. Stofdeeltjes, pluizen en andere in de lucht zwevende deeltjes blijven in het filterwiel hangen en worden afgegeven aan het water en bezinken in het waterreservoir. Hiermee heeft een luchtwasser naast een bevochtigende tevens een luchtreinigende werking, sommige toestellen gebruiken hiernaast ionisatie of een plasma systeem om de luchtreinigende werking te versterken.

 

Werking luchtwasser bevochtiger

Werking van een luchtbevochtiger met filterwiel (luchtwasser), het bevochtigingswiel draait aan de onderzijde door het waterreservoir, het water wordt meegenomen door het wiel, lucht wordt door het wiel geblazen en het water in het wiel verdampt, stofdeeltjes die in het wiel blijven hangen worden aan het water afgegeven en bezinken in de tank.

 

Verdampingsbevochtigers hebben een zekere zelfregelende werking, hoe droger de lucht, hoe meer vocht deze kan opnemen, dus is de bevochtigende werking sterker, boven de optimale waarde van ca. 60 % zal de bevochtigende werking afnemen omdat de lucht al grotendeels verzadigd is.

Verdampingsbevochtigers brengen alleen het pure water in de lucht, vervuilingen in het water zoals kalk, zout of andere partikels zullen niet in de lucht worden verspreid en blijven in de watertank achter, in gebieden met hard water is dit een groot voordeel. Gebruik van antibacterieel nanozilver element in de watertank voorkomt bacteriële groei in de watertank.

Eigenschappen:

Koude verdamping bevochtigers zijn over het algemeen voordelig in gebruik omdat deze toestellen niet zeer gevoelig zijn voor de hoeveelheid kalk in het water en zullen dus niet zeer regelmatig nieuwe filters benodigen, sommige luchtwassers zullen zelfs helemaal geen vervangingsdelen benodigen. Het is uitgesloten dat er kalk of andere vervuilingen in de lucht worden gebracht, wat bij ultrasone bevochtigers zonder filter of met verzadigde filters kan leiden tot witte neerslag in de vorm van kalkdeeltjes. Ook is het stroomverbruik zeer laag.

Inzet van een luchtbevochtiger

Het op peil brengen van luchtvochtigheid kost een veelvoud van tijd, water en energie als het op peil houden van luchtvochtigheid. Als een luchtbevochtiger voor het eerst ingezet wordt in droge omstandigheden zal het regelmatig voorkomen dat de luchtvochtigheid niet direct stijgt, dit komt door het feit dat alle poreuze materialen (hout, gips, plafond delen, etc.) in de ruimte ook uitgedroogd zijn, deze materialen zullen het door de bevochtiger verspreidde vocht in de lucht direct absorberen en op deze wijze de luchtvochtigheid nog steeds "drukken". Als deze materialen verzadigd zijn zal de luchtvochtigheid permanent stijgen. Het is ook belangrijk te controleren of er niet continu droge lucht in de ruimte wordt gebracht, door bijvoorbeeld een warmte terug win (WTW) installatie, dit zal de effectiviteit van de luchtbevochtiger ook tegenwerken.

Daarom is het aan te raden een luchtbevochtiger in het hele koudere seizoen te gebruiken (de maanden met de "R" in de naam), hierbij kan de luchtbevochtiger op een lage, stille stand de luchtvochtigheid op peil houden en zal het in extreem koude periodes ook de luchtvochtigheid effectief op een gezond peil kunnen handhaven.

Klik hier voor meer informatie over de meest effectieve inzet van een luchtbevochtiger