Stap 1

Voor welk soort locatie zoekt u een oplossing?

Stap 3

Voor welk soort locatie zoekt u een oplossing?

Producten

Lucht zuiveren op het werk: alles over technieken en werking

Lucht zuiveren op het werk: u weet al dat dit een gezonder werkklimaat tot gevolg heeft. Hier geven wij u informatie over technieken die u kunt kiezen om een prettig, gezond werlklimaat te creëren. Allereerst leiden wij u even langs de geschiedenis van luchtreiniging. Verder leggen wij u kort en bondig uit hoe de op dit moment beschikbare technische oplossingen werken. U kunt zodoende beter bepalen waarmee u de resultaten behaalt die u zoekt.

Lucht zuiveren op het werk: de huidige luchtzuiveringstechnieken in een notendop

Er zijn diverse technieken beschikbaar voor het zuiveren van lucht op het werk. Wij behandelen hier de technieken waarvan het zin heeft deze op het werk te gebruiken. Binnen 5 minuten begrijpt u de werking.

De 3 hoofdtechnieken zijn:

 • Filters
 • UV licht/fotokatalytische cel
 • Ionisatie/plasma

Lucht zuiveren met filters

Allereerst worden grove filters ingezet om grotere stofdeeltjes af te vangen. Deze zogenaamde voorfilters zijn vaak zichtbaar aan de buitenkant van het apparaat. Een andere, nog steeds relatief grove filter bestaat uit actieve koolstof. Dit materiaal (inderdaad: zwart) is ‘geactiveerd’, wat wil zeggen dat het deeltjes verontreiniging aan zich bindt.

HEPA filters zijn echter de meest verfijnde en daarmee meest effectieve luchtfilters. HEPA (High Efficiency Particulate Air) filters zijn bovendien aan strikte Europese normen onderhevig. De kunst van het HEPA filter is de fijnmazigheid, die de lucht door uiterst kleine openingen laat stromen. Bacteriën zijn namelijk groter dan deze openingen. Dit wordt uitgedrukt in micrometer: 0,3 micrometer (3 duizendste millimeter) is de doorgang. Bacteriën zijn doorgaans groter, tot 20 micrometer.

Deze filters worden dan ook in verschillende varianten ingezet in de:

 • Ruimtevaart
 • Gezondheidszorg
 • Farmaceutische industrie
 • Bij microchip fabrikanten
 • Etc.

Lucht zuiveren met UV licht

Aan deze techniek (officieel: UVGI, Ultraviolet Germicidal irradiation), zitten wat haken en ogen. Op zich is de werking heel goed en praktisch: het ultraviolette licht zorg voor een zekere mate van steriliteit (absolute steriliteit is in de praktijk niet haalbaar). De golflengte is zo kort dat dit het DNA van micro-organismen totaal ontregelt. De organismen kunnen niet meer functioneren en zijn dus direct onschadelijk. 

Problematiek:

 • Tijd van blootstelling aan het licht bepaalt de effectiviteit
 • Stof op de lamp beïnvloedt de werking
 • De warmtewerking van de lamp (met aanzuigen van koele lucht) kan negatief beïnvloeden

Lucht zuiveren door Ionisatie/plasma

Ionisatie is een uitermate effectieve behandelingsmethode omdat deze in de gehele ruimte plaatsvindt, niet alleen in het apparaat. Een ionisator verspreidt positieve en negatieve ionen (een plasma stroom). Een ion is een elektrisch geladen molecuul of atoom. Ionen hechten zich aan schadelijke stoffen en brengen een chemische reactie teweeg die het deeltje vernietigen.

Deze methode is niet alleen effectief in de gehele ruimte. Een ander voordeel is dat schadelijke stoffen tot 0,1 micrometer worden ‘opgeruimd’. HEPA filters kunnen niet kleiner  filteren dan 0,3 micrometer, waarmee direct duidelijk is dat ionisatie/plasma grondiger reinigt.

Mede hierdoor worden ook geuren geneutraliseerd. Ook dat lukt een HEPA filter niet.