Optimaal gebruik van uw luchtbevochtiger

luchtbevochtiger advies

Enkele tips voor optimale inzet van uw luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger is een effectief instrument om de luchtvochtigheid binnenshuis te optimaliseren, het leefklimaat te veraangenamen, materialen en/of objecten te beschermen en gezondheidsklachten tegen te gaan.

De effectiviteit van een luchtbevochtiger is sterk afhankelijk van de manier waarop deze wordt ingezet. Een goede plaatsing en slimme inzet zal de effectiviteit van het toestel verveelvoudigen.

Hier enkele tips voor een zo goed mogelijke werking:

 • Plaats het toestel zo centraal mogelijk. Niemand zal een luchtbevochtiger snel in het midden van de ruimte plaatsen, maar plaats de luchtbevochtiger niet in een hoekje of achter/onder een ander meubelstuk. Zorg ervoor dat er minstens 20 cm afstand is van de muur of andere objecten.
 • Laat de luchtbevochtiger doorlopend werken. Verreweg de grootste effectiviteit is haalbaar als de luchtbevochtiger constant werkt en niet steeds van de ene naar de andere ruimte wordt verplaatst.
 • Laat de luchtbevochtiger werken in de hoogste, niet storende, werkingsstand. Laat de luchtbevochtiger als er zich niemand in de ruimte bevindt zo hard mogelijk werken, zo heeft het toestel zoveel mogelijk vocht verdampt in de periode dat er niemand in de ruimte was. Als u zich dan wel weer in de ruimte bevindt kan de luchtbevochtiger op een lage, stille stand werken.
 • Zorg dat er voldoende water in het reservoir zit. Voor sommige bevochtigers (zoals ultrasone bevochtigers) maakt het niet uit, maar bij de meeste luchtbevochtigers (zoals bevochtigers met natuurlijke verdamping en de meeste luchtwassers) is het zo dat hoe meer water er in de tank zit, hoe meer vocht wordt verdampt. Dus als het waterniveau hoog wordt gehouden zal de bevochtiger meer water verdampen. Ook is het zo dat een luchtbevochtiger stopt als de watertank leeg is, dus is het zaak 's avonds te tank te vullen zodat de bevochtiger de hele nacht kan werken, en als de bevochtiger op kantoor/werkplek wordt gebruikt is het belangrijk op vrijdagavond de tank helemaal te vullen, want als de bevochtiger op zaterdag bijvoorbeeld stopt zal de relatieve luchtvochtigheid dalen tot maandagmorgen als de tank weer gevuld wordt.
 • Ventileer, maar met mate. Het is verstandig en belangrijk te ventileren, als er niet voldoende geventileerd wordt stijgen de CO2 waarden in de ruimte(n) wat leidt tot dufheid, slechte concentratie en een laag zuurstofniveau. Als er echter teveel luchtstroom of tocht door de ventilatie gecreëerd wordt komt er zoveel nieuwe (droge) lucht in de ruimte dat de luchtbevochtiger het ook niet zal kunnen bijhouden. Zet dus bijvoorbeeld niet twee ramen of een raam en deur tegenover elkaar open maar open één raam en voorkom tocht. Hiermee is een optimale combinatie van bevochtigen en ventileren te bereiken. Warmteterugwinsystemen (WTW systemen) zijn hier dus ook van grote invloed op.
 • Controleer regelmatig de (voor)filters en vervang deze tijdig. Elke luchtbevochtiger is voorzien van filters, deze kunnen bedoeld zijn om het water te filteren of om het water te verdampen en zo aan de lucht af te geven. Als een waterfilter in een ultrasone luchtbevochtiger verzadigt zullen de vervuilingen in het water niet meer tegengehouden worden en kan er kalk in de lucht verspreidt worden wat als stof neer zal slaan. Als de bevochtigingsfilters in een luchtbevochtiger met natuurlijke verdamping ouder worden zullen ze met kalk verzadigen, dit zorgt er voor dat de filters minder water kunnen absorberen en vervolgens dus ook minder aan de lucht af zullen kunnen geven.
Airtek PCMH45 DW

Houdt u rekening met de volgende factoren die de werking van uw luchtbevochtiger beïnvloeden:

 • Een luchtbevochtiger zal voornamelijk effectief zijn in de ruimte waarin deze zich bevindt. De luchtkwaliteit in ruimten die via een (geopende) deuropening met de ruimte waarin de luchtbevochtiger staat verbonden zijn zal in beperkte mate verbeteren.
 • Ventilatie en luchtcirculatie (zoals WTW-systemen) zuigen bevochtigde lucht af en vervangen dit met droge lucht. Een warmteterugwinsysteem ventileert de ruimte en vervangt de binnenlucht met buitenlucht waarbij een groot deel van de warmte in de binnenlucht afgegeven wordt aan de binnenkomende buitenlucht. Deze koude buitenlucht is door de veel lagere temperatuur echter slechts in staat een klein deel van het vocht vast te houden vergeleken met de warme binnenlucht. Lucht met een grote capaciteit om vocht vast te houden wordt vervangen door lucht met een lage capaciteit om vocht vast te houden. De temperatuur wordt wel gedeeltelijk terug gewonnen, maar het vocht niet. Vandaar dat een WTW-systeem in feite actief het vocht in de lucht naar buiten verplaatst en vervangt door droge lucht. (meer informatie over hoe de luchttemperatuur invloed heeft op de luchtvochtigheid is hier te vinden)
 • De temperatuur buiten heeft een grote uitwerking op de luchtvochtigheid. Als de temperatuur daalt neemt de capaciteit van de lucht om vocht vast te kunnen houden ook sterk af. Als deze lucht die dus weinig vocht vasthoudt vervolgens binnen wordt opgewarmd zal de luchtvochtigheid sterk afnemen.
 • Uitgedroogde materialen binnenshuis zullen een groot deel van de door de luchtbevochtiger geproduceerde vocht absorberen. Als een luchtbevochtiger halverwege het winterseizoen wordt ingezet zullen de eerste weken het grootste deel van het verdampte water worden geabsorbeerd door bijvoorbeeld de houten vloer, plafonddelen, wanden, houten meubels en alle andere semi-poreuze materialen in de ruimte. Vandaar dat het in het eerste seizoen van inzet de luchtbevochtigheid vaak moeilijk met grote stappen te verbeteren is.
 • De heersende luchtvochtigheid heeft grote invloed op de hoeveelheid vocht die de meeste luchtbevochtigers kunnen verdampen. Bij luchtbevochtigers die het water op natuurlijke wijze verdampen zal er bij droge lucht meer vocht verdampen dan bij vochtige lucht. Dit is te vergelijken met een handdoek die aan de waslijn hangt, als de lucht droog is zal deze sneller drogen dan wanneer de luchtvochtigheid hoog is. Dit maakt dus dat als de luchtvochtigheid laag is u de watertank vaker zal moeten bijvullen dan bij een hoge luchtvochtigheid.