Installeren van de Innova Monoblock Airconditioners

Is een Innova monoblock airco installeren eenvoudig?

Het installeren van een Innova monoblock airco is eenvoudiger en neemt minder tijd in beslag ten opzichte van een traditionele split-unit airco, daarnaast kunnen de Innova monoblock airco's worden toegepast waar traditionele airco toestellen geen optie zijn.

Het installeren van de airco is relatief eenvoudig, het aanbrengen van de twee gaten in de muur het element waar het meeste vakmanschap voor is gevraagd. Deze twee 162mm (202mm voor de Innova 2.0 15HP) grote gaten zijn aan te brengen met een diamentboor. Voor een stenen of houten muur is dit een handeling die (met het juiste greeedschap) in enkele minuten gedaan kan worden. Voor een betonnen muur is er een boormachine nodig die aan de muur dient te worden gemonteerd en dan langzaam, en met water gekoeld door de muur boort.

Of het aanbrengen van deze gaten een lastige handeling is ligt aan de persoon, voor een handige klusser hoeft dit geen probleem te zijn, maar mocht u twijfel hebben is het mede met het ook op de veiligheid te adviseren het aanbrengen van de gaten (of de volledige installatie) uit te besteden.

Naast de twee gaten voor aan- en afvoer van de buitenlucht dient er een ophangbeugel aangebracht te worden en als het toestel ook als verwarming moet worden gebruikt of als het naar een zeer lage temperatuur dient te koelen dient er een gat aangebracht te worden voor de afvoer van condenswater.

Als de gaten eenmaal aangebracht zijn is het voor iemand die het voor de eerste keer doet normaal gesproken een klus van ca. een uur om het toestel op te hangen.

Klik hier voor de Innova Monoblock airco/warmtepomp toestellen voor koeling en verwarming

 

Het installatieproces is in onderstaande video te zien:

Waar kan ik een Innova monoblock airco installeren?

Een monoblock airco is te installeren aan een buitenmuur, zo kan de aan de binnenzijde hangende airco via de gaten buitenlucht aanzuigen en uitblazen, aan deze buitenlucht wordt de warmte afgegeven om de ruimte te koelen of wordt de warmte aan de buitenlucht onttrokken om de binnenlucht te koelen.

monoblock airco installeren

Hierbij enkele factoren om rekening mee te houden ten behoeve van de installatie van de monoblock airco:

 • Is er voldoende ruimte voor plaatsing van het toestel: De Innova 2.0 is 555 mm hoog, 1030 mm breed (800mm voor de 9HP) en 165 mm diep, het kan laag en hoog worden opgehangen. Hiervoor is een vlakke muur nodig zonder obstakels/uitsteeksels aan de binnen- en buitenzijde. Houdt u ook rekening met ca. 150mm vrije ruimte die nodig is boven het toestel zodat deze lucht aan kan zuigen om te koelen/verwarmen.
 • Het toestel dient rechtop te hangen, dus volledig waterpas.
 • Is er een geaard stopcontact op ca 1-2 meter rond de montage plaats aanwezig voor de voeding?
 • Als het toestel alleen als airco wordt gebruikt is het niet noodzakelijk dat het condenswater afgevoerd dient te worden, het condenswater wordt binnenin het toestel verdampt en verdwijnt samen met de warme lucht naar buiten. Dit hangt wel samen met de gewenste temperatuur, als het toestel de ruimte tot lager dan ca. 21°C dient te koelen is het wel aan te raden een afvoerslang door de muur te gebruiken.
 • Als het toestel ook als verwarming wordt gebruikt is het altijd noodzakelijk dat het condenswater afgevoerd wordt met de afvoerslang.
 • Deze afvoerslang dient met minimaal 3% af te lopen om het condenswater probleemloos af te voeren.
 • Uit welk materiaal bestaat de wand, dit is relevant voor de gaten die geboord moeten worden en of de wand het gewicht van de airco unit kan dragen, een gipswandje is bijvoorbeeld te dun.
 • Het toestel is bedoeld voor montage aan een buitenmuur, er is wel enige variatie mogelijk in de manier van montage, maar de buizen voor aan- en afvoer van de buitenlucht dienen korter dan een meter lang te zijn zonder scherpe (haakse) bochten.

Innova monoblock airco zelf installeren of laten installeren?

Mocht u het toestel willen laten plaatsen, kunt u op deze pagina uw gegevens invullen zodat wij u een prijsopgave voor installatie kunnen doen toekomen.

Wij hebben de mogelijkheid van het (laten) aanbrengen van de benodigde gaten in stenen en betonnen muren, en het monteren van het toestel, het toestel is voorzien van een kabel met stekker, mocht u de stroomvoorziening achter het toestel zelf willen hebben zodat er geen kabel zichtbaar is, adviseren wij dit door een elektricien/installateur te laten doen, want dit is een specifieke handeling die door een vakman op elektrisch gebied gedaan dient te worden.

Mocht u het toestel zelf willen (laten) monteren kunt u hieronder enige informatie vinden over wat er bij installatie van de monoblock airco komt kijken:

Hieronder een afbeelding uit de installatie handleiding, dit is een schema van waar de gaten dienen te komen, zoals ook te vinden is in het montagesjabloon (hier is het sjabloon voor de 2.0 9HP Mini):

Innova monoblock airco installatie

De meegeleverde ventilatieroosters zijn eenvoudig en zonder gereedschap te monteren, door de kunststof platen op te rollen en op maat te snijden zijn de buizen voor aan- en afvoer te creëren:

Innova monoblock airco installatie

Wij kunnen u ook een mal ter beschikking stellen om het aanbrengen van de gaten t.b.v. de aan- en afvoer van buitenlucht, de afvoer van condenswater en de ophangbeugel nog eenvoudiger te maken:

mal t.b.v. installatie Innova monoblock airco

Enkele afbeeldingen van het proces van plaatsen van het toestel:

Installeren van de Innova monoblock airco

Dit is de achterzijde van het toestel, het toestel is eenvoudig op te hangen en hangt strak tegen de wand en daarmee de openingen voor aan- en afvoer van de buitenlucht, het gedeelte dat tegen de muur rust is van een zacht materiaal voor afdichting en isolatie:

achterzijde Innova monoblock airco

Wat heb ik nodig voor de installatie van een Innova monoblock airco?

Het toestel wordt met alle toebehoren geleverd, er zijn dus geen aansluitmaterialen, luchtroosters, etc. benodigd.

Inbegrepen zijn:

 • Montagesjabloon
 • Ophangbeugel
 • Luchtkanalen (oprolbare kunststof platen)
 • Buitenroosters met kleppen
 • Ringen voor binnenzijde luchtkanalen
 • Kettingen en veren om buitenroosters en ringen aan de binnenzijde met elkaar te verbinden en de luchtkanalen te fixeren
 • Schroeven/pluggen t.b.v. ophangbeugel
  Slang voor afvoer condenswater (alleen nodig als het toestel ook als verwarming wordt gebruikt
 • Afstandsbediening
 • Documentatie

Innova Monoblock airco onderdelen

Een demonstratie van het registreren van de Innova 2.0 in de app is hier te zien, de app is in de Appstore en Google Play te vinden als "InnovApp":