SNE FAP DF luchtzuiveringssysteem

UV-fotokatalytisch luchtreinigingssysteem voor montage in luchtkanalen

De SNE FAP MCI luchtzuiveringssystemen zijn eenvoudig in te bouwen luchtzuiveringsinstrumenten voor inzet in luchtkanalen en luchtbehandelingskasten van HVAC luchtbehandelingssystemen zoals bijvoorbeeld balansventilatie, koel- en ventilatiesystemen. Dergelijke systemen bestaan uit lange ventilatiekanalen waar lucht van buiten en gerecirculeerde lucht van binnen door stroomt, in deze omstandigheden kunnen vervuilingen als micro-organismen uitstekend gedijen.

De FAP luchtzuiveringssystemen zijn voorzien van 2 UV/fotokatalytische cellen, waar in door toepassing van ultraviolet licht in combinatie met fotokatalytisch materiaal (titaniumdioxide Tio2) een fotokatalytische reactie wordt gegenereerd die schadelijke stoffen en micro-organismen afbreekt.

Verschillende soorden fotokatalytisch materiaal hebben verschillende sterke punten, vandaar dat bij het gepatenteerde MCI-systeem (Multi Catalytic Ionisation) verschillende fotokatalytische materialen worden toegepast voor een effectiviteit tegen een breed scala aan vervuilingen.

De toegepaste technologiën zijn door SNE zelf ontwikkeld en gepatenteerd, de toegepaste UV kwarts-lampen zijn van hoge Duitse kwaliteit (Heraeus).

De FAP luchtreinigingssystemen zijn in verschillende modellen leverbaar, aan te passen aan de omstandigheden en luchtstroom door het luchtkanaal, kijk onder "eigenschappen" voor een weergave van de capaciteiten van de modellen en kies daaronder het juiste model.

De SNE FAP luchtzuiveringssytemen zijn in de volgende versies leverbaar:

Model Vloeroppervlakte Luchtdoorvoer UV Cel Wattage Prijs (excl. BTW)
FAP-300DF 100 - 300 m² 3.500 - 6.500 m³/uur 2x 287 mm 2x 12W € 995,00
FAP-500DF 300 - 500 m² 6.500 - 12.000 m³/uur 2x 356 mm 2x 15W € 1.145,00
FAP-600DF 500 - 700 m² 12.000 - 17.000 m³/uur 2x 436 mm 2x 20W € 1.295,00
FAP-700DF 700 - 900 m² 17.000 - 25.000 m³/uur 2x 540 mm 2x 25W € 1.445,00

Onder "Downloads" zijn .stp bestanden van de SNE CAP toestellen te downloaden, deze 3D modellen zijn te integreren in een digitale tekening van een HVAC systeem.

Demo toestellen zijn voorradig, in overleg is demo/test inzet mogelijk, neem contact op voor de mogelijkheden!

Dit product produceert ozon, en is ontwikkeld voor plaatsing in een luchtkanaal. Het product is niet bedoeld voor gebruik buiten een luchtkanaal of HVAC systeem. De ozon uitstoot aan de uitblaaszijde is afhankelijk van de luchtstroom en de lengte van het luchtkanaal tussen het producten en de uitblaasopening. Deze toestellen zijn leverbaar in verschillende uitvoeringen, gerelateerd aan de luchtstroom door het luchtkanaal waarin het toestel geplaatst dient te worden. Controleer bij installatie de ozon uitstoot bij de uitblaasroosters waar de lucht de leefruimte ingeblazen wordt.

De maximale ozon emissie in ruimten bedraagt 3mg/uur.

De meeste ozon meters geven het ozon niveau weer in PPM. Door deze waarde te meten bij de uitstroomopening, dit te delen door de luchtstroom in liter/minuut en dit getal te delen door duizend is de waarde in mg/uur vast te stellen.

SNE HVAC luchtsterilisatiesystemen Ozon waarschuwing
Beschikbaarheid:
Op voorraad
As low as € 1.203,95 € 995,00
- +

Waarom dit product

 • UV-luchtzuivering voor in luchtbehandelingskasten en luchtkanalen
 • Fotokatalytische werking voor bredere werking
 • Zeer effectief tegen micro-organismen zoals virussen, bacteriën en schimmels
 • Zeer veelzijdig inzetbaar door compacte afmetingen en zeer eenvoudige installatie
 • Voorkom de verspreiding van ziektekiemen via het luchtbehandelingssystem in kantoor, bedrijfspand, schip, offshore installatie
 • Luchtzuivering zonder filters
 • Leverbaar in verschillende versies voor optimale werking voor uw specifieke toepassing
 • Zeer onderhoudsarm
 • Stabiele werking met een levensduur van de UV cellen van ca. 8.000 uur

HVAC luchtreiniging voor luchtkanalen

Een HVAC (Heating Ventilation Air Conditioning) luchtbehandelingssysteem in een gebouw is vergelijkbaar met het ademhalingsstelsel in het menselijk lichaam. Het systeem voorziet de in het pand aanwezige personen van behandelde lucht (verwarmd, verkoeld of geventileerd) zoals het ademhalingsysteem de bloedsomloop van zuurstof voorziet. Beide systemen zijn onmisbaar als het gaat om het lichaam dan wel de inwoners te kunnen laten functioneren.

De omstandigheden in de luchtkanalen van het HVAC systeem kunnen echter een broeinest vormen voor vele vormen van vervuiling, de vochtige, donkere omstandigheden stellen een groot aantal micro-organismen (bacteriën, schimmels, virussen, sporen) in staat te overleven en te vermenigvuldigen die op hun beurt weer andersoortige vervuilingen (onaangename geuren, vluchtige stoffen, bacteriën en hun uitwerpselen) kunnen produceren.

Bouwmaterialen en interieurelementen zoals meubelen, verf, spaanplaat en tapijt zijn met name als deze relatief nieuw zijn een bron van vluchtige organische stoffen (VOS) zoals bijvoorbeeld formaldehyde, benzeen, tolueen en xyleen.

De verontreinigde lucht die hierdoor in het gehele gebouw wordt verspreid leidt onvermijdelijk tot gezondheidsklachten en ziekteverzuim, enkele voorbeelden van symptomen zijn onder andere:

 • Geïrriteerde luchtwegen
 • Verspreiding van virussen zoals griep
 • Geïrriteerde ogen/contactlenzen
 • Hoofdpijn
 • Grotere vatbaarheid voor verkoudheid en allergenen
 • Vermoeidheid
 • Moeite met concentreren

Deze gezondheidsklachten gerelateerd aan de werk- of leefomgeving staan bekend als het Sick Building Syndrome.

Zoals het menselijk ademhalingstelsel voorzien is van luchtfiltering moet ook een HVAC systeem van een filtersysteem voorzien worden. Hiervoor worden over het algemeen filters gebruikt, deze zijn zeer effectief in het uit de lucht “zeven” van het grootste deel van de in de lucht zwevende vervuilingen zoals stof, pluizen, grotere pollen, haren en huidschilfers. Een deel van de grotere micro-organismen worden ook opgevangen.

De meeste micro-organismen worden echter niet door de filters opgevangen. De organismen (zoals bacteriën, schimmels) die opgevangen worden krijgen de kans in het filter zich te vermenigvuldigen door de grote hoeveelheid voedingsstoffen die ook door het filter zijn opgevangen. Hierdoor worden de filters tot broeinest van micro-organismen, een groot deel hiervan beweegt zich op een gegeven moment door het filter en komen in de lucht terecht (zoals gram-negatieve bacteriën). De filters moeten bij vervanging als biologisch risico (biohazard) behandeld worden. De vluchtige stoffen passeren door het filter en worden niet tot nauwelijks gereduceerd.

Het alternatief is een luchtreinigingssyteem dat de vervuilingen in de lucht actief oxideert en steriliseert. Hierbij word niet alleen de lucht die door het reinigingssysteem gaat gereinigd maar worden er oxidanten gegenereerd die zich in de lucht verspreiden en de vervuilingen daar elimineren.

SNE ontwikkelde de MCI luchtdesinfectietechnologie voor toepassing in de luchtkanalen van luchtcirculatiesystemen als airconditioning, luchtcirculatie en balansventilatiesystemen. Door toepassing van ultraviolet licht in combinatie met fotokatalystatie worden de micro-organismen in de lucht gedood en worden geuren en vluchtige stoffen geoxideerd. De toegepaste technologiën zijn door SNE zelf ontwikkeld en gepatenteerd.

Ultraviolet licht dringt de celwand van een organisme binnen en reageert daar met het DNA van het organisme. De C=C koolstofverbindingen in de moleculen van het organisme worden afgebroken. Dit leidt tot sterfte van de cellen, waardoor het organisme niet meer kan groeien of zich vermenigvuldigen.

In combinatie met het UV-licht worden optische katalysatoren toegepast, dit zijn samenstellingen van stoffen die als er UV licht op schijnt als gevolg van een katalytische reactie gasvormige waterstofperoxide (H2O2), hydroxyl radicalen (OH), negatieve ionen (O3-), ozon ionen (O3) en superoxiden (O2-) produceert.

Door de uitstoot van deze oxidatoren ontstaat een oxidatieproces waarbij bacteriën, virussen, micro-organismen en schimmels worden geoxideerd, bij dit proces worden de oxidatoren tegelijkertijd geoxideerd tot zuurstof en waterstof. Het systeem is tevens effectief tegen vluchtige stoffen zoals formaldehyde, rook en onaangename geuren. De vervuilingen en oxidatoren brengen elkaar in balans met als resultaat schone, zuivere, reukvrije lucht.

Het SNE MCI-systeem (Multi Catalytic Oxidation) maakt gebruik van hoogwaardige UV-C lampen van Duits fabrikaat (Heraeus) die mede door toepassing van kwartsglas een 30 tot 60 procent hogere energieopbrengst hebben ten opzichte van conventionele UV lampen van dezelfde lengte. Voor de diverse toepassingen is er de keuze tussen lampen die ozon genereren (natuurlijk kwarts, 184 en 254 nanometer), of lampen zonder ozonproductie (synthetisch glas, alleen 254 nanometer).

Verschillende soorten optische katalysatoren produceren verschillende soorten katalytische reacties en hebben allen verschillende voordelen, het MCI systeem maakt gebruik van twee verschillende optische katalysatoren om een breed spectrum van vervuilingen extra effectief te kunnen bestrijden.

Het programma MCI induct luchtsteriliseerders bestaat uit diverse modellen van units voorzien van één of twee UV-lamp/optische katalysatoren (MCI-cellen) van diverse lengten, in combinatie met verschillende toepasbare UV lampen (verschillende sterkten van ozonproductie of ozonvrij), hierdoor is een combinatie van technologieën en toestellen voor elke mogelijke omstandigheid (grootte van het pand, het aantal mensen aanwezig grootte/capaciteit HVAC systeem etc.) samen te stellen.

Dit product produceert ozon, en is ontwikkeld voor plaatsing in een luchtkanaal. Het product is niet bedoeld voor gebruik buiten een luchtkanaal of HVAC systeem. De ozon uitstoot aan de uitblaaszijde is afhankelijk van de luchtstroom en de lengte van het luchtkanaal tussen het producten en de uitblaasopening.  Deze toestellen zijn leverbaar in verschillende uitvoeringen, gerelateerd aan de luchtstroom door het luchtkanaal waarin het toestel geplaatst dient te worden. Controleer bij installatie de ozon uitstoot bij de uitblaasroosters waar de lucht de leefruimte ingeblazen wordt.

De maximale ozon emissie in ruimten bedraagt 3mg/uur.

De meeste ozon meters geven het ozon niveau weer in PPM. Door deze waarde te meten bij de uitstroomopening, dit te delen door de luchtstroom in liter/minuut en dit getal te delen door duizend is de waarde in mg/uur vast te stellen.

Waarschuwing ozon

Beschikbaarheid:
Op voorraad
Gerelateerde producten