HEPA filter Sharp FZ-A41HFR

HEPA-filter Sharp FZ-A41HFR

Het HEPA-filter is het belangrijkste filter van alle Sharp luchtreinigers en heeft het grootste aandeel in het verwijderen van vervuilende stoffen uit de lucht.

Bekijk ook ons alternatieve, voordelige programma van hoogwaardige Sharp vervangingsfilters van PureAirParts.

HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air Filter) verwijdert minimaal 99,97% van de 0,3 micron fijne stofdeeltjes. Fijne stofdeeltjes van deze grootte worden de meest doordringende deeltjesgrootte (MPPS) of de moeilijkst te filteren deeltjesgrootte genoemd, en grotere en kleinere stofdeeltjes zijn gemakkelijker te filteren dan deze fijne stofdeeltjes. Fijnstof wordt beschouwd als deeltjes kleiner dan 10 micron en een micron is een duizendste van een millimeter.

De oorsprong van HEPA-filters is te vinden in het Amerikaanse nucleaire programma, waar een filter moest worden ontwikkeld om radioactieve stofdeeltjes uit de lucht te filteren. Deze filters zijn sinds de jaren 50 beschikbaar in consumententoepassingen en de term HEPA is een overkoepelende term geworden voor luchtfilters met een zeer hoog rendement.

Door de toenemende eisen van toepassingen zoals ziekenhuizen, laboratoria, computerchipproductie en lucht- en ruimtevaarttechnologie, moet het HEPA-filter in de loop der jaren aan steeds meer eisen voldoen, momenteel moet het minimaal 99,97% van 0,3 micron in lucht filteren.

Een HEPA-filter bestaat uit een mat met willekeurig georiënteerde vezels, de dichtheid en dikte van de vezels en de dikte van de mat bepalen de effectiviteit van het filter. In tegenstelling tot wat men zou denken, werken HEPA-filters niet als zeven, met ruimten tussen vezels in het filterdoek van meer dan 0,3 micron. Stofdeeltjes worden in principe op 3 manieren uit de lucht gefilterd.

Effect Stofdeeltjes zijn groter dan de ruimten tussen de vezels en worden daarom geblokkeerd, voornamelijk door dit effect worden 10 micron grote stofdeeltjes gefilterd.
Intercept Stofdeeltjes volgen de luchtstroom door het filter, kunnen door hun massatraagheid de richtingsverandering niet volgen, botsen dan met de vezels en blijven dan aan de vezels plakken.
Diffusie Door de moleculaire (bruine) beweging van zeer kleine deeltjes neemt de afstand die de deeltjes door het filter afleggen zodanig toe dat ze uiteindelijk in botsing komen met de vezels en door een van bovenstaande effecten uit de luchtstroom worden gefilterd. Door dit effect worden voornamelijk stofdeeltjes van 0,1 micron of kleiner gefilterd.
Stofdeeltjes zo klein als 0,3 micron worden voornamelijk gefilterd door diffusieretentie. Diffusie onder 0,1 micron is het belangrijkste filtereffect en impact en onderschepping boven 0,4 zijn het belangrijkste filtereffect.

Het Sharp HEPA-filter heeft een rubberen afdichting aan de buitenkant om te voorkomen dat lucht door het filter "lekt" en is behandeld met thiabendazol, dat bacteriedodend en schimmeldodend is, waardoor het filter geen broedplaats wordt voor bacteriën en schimmels die worden gefilterd.

 

Sharp luchtbehandeling

Beschikbaarheid:
Direct leverbaar
€ 59,00 € 48,76
- +