HEPA filter Sharp FZ-A41HFR

Het HEPA-filter is het belangrijkste filter van alle Sharp luchtreinigers en heeft het grootste aandeel in het verwijderen van vervuilende stoffen uit de lucht.

HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air Filter) verwijdert minimaal 99,97% van de 0,3 micron fijne stofdeeltjes. Fijne stofdeeltjes van deze grootte worden de meest doordringende deeltjesgrootte (MPPS) of de moeilijkst te filteren deeltjesgrootte genoemd, en grotere en kleinere stofdeeltjes zijn gemakkelijker te filteren dan deze fijne stofdeeltjes. Fijnstof wordt beschouwd als deeltjes kleiner dan 10 micron en een micron is een duizendste van een millimeter.

De oorsprong van HEPA-filters is te vinden in het Amerikaanse nucleaire programma, waar een filter moest worden ontwikkeld om radioactieve stofdeeltjes uit de lucht te filteren. Deze filters zijn sinds de jaren 50 beschikbaar in consumententoepassingen en de term HEPA is een overkoepelende term geworden voor luchtfilters met een zeer hoog rendement.

Door de toenemende eisen van toepassingen zoals ziekenhuizen, laboratoria, computerchipproductie en lucht- en ruimtevaarttechnologie, moet het HEPA-filter in de loop der jaren aan steeds meer eisen voldoen, momenteel moet het minimaal 99,97% van 0,3 micron in lucht filteren.

Een HEPA-filter bestaat uit een mat met willekeurig georiënteerde vezels, de dichtheid en dikte van de vezels en de dikte van de mat bepalen de effectiviteit van het filter. In tegenstelling tot wat men zou denken, werken HEPA-filters niet als zeven, met ruimten tussen vezels in het filterdoek van meer dan 0,3 micron. Stofdeeltjes worden in principe op 3 manieren uit de lucht gefilterd.

Effect Stofdeeltjes zijn groter dan de ruimten tussen de vezels en worden daarom geblokkeerd, voornamelijk door dit effect worden 10 micron grote stofdeeltjes gefilterd.
Intercept Stofdeeltjes volgen de luchtstroom door het filter, kunnen door hun massatraagheid de richtingsverandering niet volgen, botsen dan met de vezels en blijven dan aan de vezels plakken.
Diffusie Door de moleculaire (bruine) beweging van zeer kleine deeltjes neemt de afstand die de deeltjes door het filter afleggen zodanig toe dat ze uiteindelijk in botsing komen met de vezels en door een van bovenstaande effecten uit de luchtstroom worden gefilterd. Door dit effect worden voornamelijk stofdeeltjes van 0,1 micron of kleiner gefilterd.
Stofdeeltjes zo klein als 0,3 micron worden voornamelijk gefilterd door diffusieretentie. Diffusie onder 0,1 micron is het belangrijkste filtereffect en impact en onderschepping boven 0,4 zijn het belangrijkste filtereffect.

Het Sharp HEPA-filter heeft een rubberen afdichting aan de buitenkant om te voorkomen dat lucht door het filter "lekt" en is behandeld met thiabendazol, dat bacteriedodend en schimmeldodend is, waardoor het filter geen broedplaats wordt voor bacteriën en schimmels die worden gefilterd.

 

Sharp luchtbehandeling

Beschikbaarheid:
Direct leverbaar
€ 59,00 € 48,76
- +
Specificaties
Gewicht (kg) 0,50
Luchtreinigingselementen H13 HEPA-filter
Levensduur luchtreinigingselementen tot ca. 1 jaar, afhankelijk van de omstandigheden
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:HEPA filter Sharp FZ-A41HFR
Uw waardering
Klantvragen
Wat luchtreinigers kunnen betekenen in het gevecht tegen virussen?
Wat luchtreinigers kunnen betekenen in het gevecht tegen virussen? De kwaliteit van de lucht om ons heen en de vochtigheid ervan spelen een grote rol bij de bescherming tegen ziekteverwekkers. Hoe minder de lucht vervuild is, hoe kleiner het risico dat we ons lichaam binnendringen. Het is ook erg belangrijk om voldoende luchtvochtigheid te behouden. Als de lucht droog is, drogen onze ademhalingsslijmvliezen of ogen uit en verliezen ze hun afweer tegen bacteriën, virussen en andere stoffen. Zo hebben luchtreinigers en luchtbevochtigers een onvervangbare plaats in het geval van immuunproblemen.
Waar komen schimmels voor?
Schimmels/sporen komen in bijna elke woning voor, waar in de buitenlucht schimmels erg nuttig zijn in bijvoorbeeld de afbraak van bijvoorbeeld bladeren, dode planten, takken, organismen etc., leveren deze micro-organismen binnenshuis de nodige problemen op, deze variëren van een onaangename, muffe lucht tot serieuze gezondheidsproblemen. Door de bijzonder kleine afmetingen zweven de schimmels door de lucht en als deze op vochtige oppervlakten terecht komen gedijen ze bijzonder goed en groeien tot de bekende schimmelplekken op bijvoorbeeld muren en plafonds.
Hoe komen schimmels in het lichaam terecht?
Schimmels/sporen varieen in grootte van 1-30 micron (micrometer), en kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid als deze geinhaleerd worden, trilhaartjes in de neus voorkomen dat stofdeeltjes en andere schadelijke partikelen in de longen kunnen komen maar de meeste schimmelpartikels zijn dermate klein dat deze niet door dit natuurlijke filtersysteem worden tegengehouden, hierdoor kunnen ze in de luchtwegen en longen terechtkomen en in het longweefsel gevangen worden en kan hiermee een infectie en zelfs een ontsteking veroorzaken. Longproblemen door schimmels worden meestal veroozaakt door de schimmel Aspergillus.
Wat kunt u doen tegen hooikoorts?
Wat u tegen hooikoorts zou kunnen doen is het volgende. Hooikoorts wordt veroorzaakt door in de pollenkalender aangegeven pollen en een allergie hiervoor. Deze pollen kunt u uit de lucht filteren met een luchtreiniger die voorzien is van een HEPA-filter. Welke luchtreinigers uitermaten geschikt zijn voor het filteren van deze pollen vindt u hier. Meer informatie over HEPA-luchtreinigers vindt u hier.
U moet ingelogd zijn om vragen te kunnen stellen.