Wat is de levensduur van luchtfilters?

Als de filtereffectiviteit met de helft is afgenomen, is het aan te raden het filter te vervangen, voor de meeste toestellen HEPA filter is dit gemiddeld één jaar bij continu gebruik. De actieve kool filters en custom filters voor specifieke toepassingen hebben een gemiddelde levensduur van half jaar.

Bij de meeste toestellen is het aan te raden de filters na deze perioden te vervangen.

De Winix en Coway toestellen hebben een indicator die aan de hand van de gemeten kwaliteit van de lucht de levensduur van de filters kan voorspellen en aangeeft wanneer deze vervangen dienen te worden.

Verschillende fabrikanten geven verschillende levensduren op voor de HEPA filters, echter elk HEPA filter is gemaakt van polypropeen/glasfiber vezels en deze materialen hebben in elk HEPA filter dezelfde luchtreinigende eigenschappen. Als een fabrikant opgeeft dat een filter een dubbele levensduur heeft vergeleken met een ander HEPA filter, dan kunt u ervanuit gaan dat dit filter de helft filtert ten opzichte van het andere filter. Dit geldt tevens voor de actieve kool filters.

Bij de "Winix U300 PlasmaWave" en de "Coway AP-1008DH" zijn Medium filters verkrijgbaar, dit zijn filters die fijner zijn dan voorfilters, maar grover dan HEPA filters, op deze wijze wordt een extra tussenstap toegevoegd wat een groot deel van de vervuilingen uit de lucht filtert voordat deze de HEPA- en active koolfilter bereikt. Het gebruik van Medium filters is met name te adviseren als de luchtreiniger tegen sigarettenrook wordt ingezet, rook verkort door te teer in de lucht de levensduur van de filters aanzienlijk, dit kan met door inzet van de Medium filters voor een groot deel gecompenseerd worden.