HEPA filter Sharp FZ-C70HFE

Het HEPA filter is het belangrijkste filter in elke Sharp luchtreiniger en heeft het grootste aandeel in de verwijdering van vervuilingen uit de lucht.

Het HEPA filter (High Efficiency Particulate Air filter) verwijdert minimaal 99.97% van fijnstofdeeltjes van 0.3 micrometer. Deze grootte van fijnstofdeeltjes staat bekend als de Most Penetrating Particle Size (MPPS) ofwel de moeilijkst te filteren deeltjesgrootte, grotere zowel als kleinere stofdeeltjes zijn eenvoudiger te filteren dan deze fijnstofdeeltjes. Onder fijnstof worden stofdeeltjes kleiner dan 10 micrometer gerekend, een micrometer is éénduizendste deel van een millimeter.

De oorsprong van het HEPA filter vindt zich in het Amerikaanse nucleaire programma, waarin een filter moest worden ontwikkeld om radioactieve stofdeeltjes uit de lucht te filteren. Deze filters kwamen vanaf de vijftiger jaren in consumententoepassingen op de markt en is de term HEPA een algemene term voor luchtfilters met een zeer hoge efficiency geworden.

Door de steeds hogere eisen in toepassingen als ziekenhuizen, laboratoria, productie van computerchips en ruimtevaarttechniek zijn de eisen waaraan een HEPA filter moet voldoen gedurende de jaren steeds hoger geworden en moet deze momenteel minimaal 99.97% van de fijnstofdeeltjes van 0.3 micron uit de lucht filteren.

HEPA filters bestaan uit een mat met in willekeurige richting liggende vezels, de dichtheid en dikte van de vezels en de dikte van de mat zijn bepalend voor de effectiviteit van het filter. In tegenstelling tot wat men misschien zou denken werkt een HEPA filter niet als een zeef, de ruimte tussen de vezels in de filterdoeken is groter dan 0.3 micron. De stofdeeltjes worden in hoofdzaak op 3 wijzen uit de lucht gefilterd.

  • Impact Een stofdeeltje is groter dan de ruimte tussen de vezels en wordt hierdoor tegengehouden, stofdeeltjes vanaf een grootte van 10 micron worden hoofdzakelijk door dit effect gefilterd.
  • Interceptie Een stofdeeltje volgt de luchtstroom door het filter en kan door zijn massatraagheid de richtingsveranderingen niet volgen en botst vervolgens tegen een vezel waaraan deze dan blijft plakken.
  • Diffusie Door de moleculaire (Brownse) beweging van zeer kleine deeltjes wordt de afstand die de deeltjes door het filter afleggen dusdanig vergroot dat deze uiteindelijk door één van de bovenstaande effecten tegen de vezels botsen en uit de luchtstroom worden gefilterd. Stofdeeltjes van 0.1 micron en kleiner worden hoofdzakelijk door dit effect gefilterd.

De stofdeeltjes van 0.3 micron worden hoofdzakelijk door het diffusie en interceptie effect gefilterd. Onder 0.1 micron is diffusie het voornaamste filtereffect, boven 0.4 zijn impact en interceptie het voornaamste filtereffect.

Sharp HEPA filters hebben een rubberen afdichting aan de buitenzijden om “lekkende” lucht langs de filters tegen te gaan en zijn behandeld met Thiabendazool, dit heeft een bacterie- en schimmeldodende werking om tegen te gaan dat het filter een broeiplaats wordt van de gefilterde bacteriën en schimmels.

 

Sharp luchtbehandeling

Beschikbaarheid:
Direct leverbaar
€ 45,00 € 37,19
- +
Specificaties
Gewicht (kg) 0,50
Luchtreinigingselementen H13 HEPA-filter
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:HEPA filter Sharp FZ-C70HFE
Uw waardering
Klantvragen
Wat is actieve kool?
Actieve kool is speciaal behandelde koolstof die de eigenschap heeft allerlei stoffen aan zich te kunnen binden, voor verdere info hierover meer op onze site.
Wat is een custom filter?
De Coway AP-1007EH, AP-1008DH en AP-0807DH kunnen worden voorzien van filters die speciaal ontwikkeld zijn voor specifieke toepassingen, deze filters verhogen de effectiviteit van de luchtreiniger tegen specifieke klachten of bedreigingen voor de gezondheid. De filters werken in combinatie met de toegepaste voor-, actieve kool- en HEPA filters.
Wat is een HEPA filter?
Een HEPA filter is een filter dat bestaat uit een mat met in willekeurige richting liggende polypropeen/glasfiber vezels. HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air.
Wat is de levensduur van luchtfilters?
De levensduur van luchtfilters is afhankelijk van de hoeveelheid vervuiling in de te reinigen lucht, dus een exacte levensduur is niet van te voren vast te stellen. Als de filtereffectiviteit met de helft is afgenomen, is het aan te raden het filter te vervangen, voor de meeste toestellen HEPA filter is dit gemiddeld één jaar bij continu gebruik. De actieve kool filters en custom filters voor specifieke toepassingen hebben een gemiddelde levensduur van half jaar.
U moet ingelogd zijn om vragen te kunnen stellen.