HEPA filter Sharp FZ-D40HFE

Het HEPA filter is het belangrijkste filter in elke Sharp luchtreiniger en heeft het grootste aandeel in de verwijdering van vervuilingen uit de lucht.

Bekijk ook ons alternatieve, voordelige programma van hoogwaardige Sharp vervangingsfilters van PureAirParts.

Het HEPA filter (High Efficiency Particulate Air filter) verwijdert minimaal 99.97% van fijnstofdeeltjes van 0.3 micrometer. Deze grootte van fijnstofdeeltjes staat bekend als de Most Penetrating Particle Size (MPPS) ofwel de moeilijkst te filteren deeltjesgrootte, grotere zowel als kleinere stofdeeltjes zijn eenvoudiger te filteren dan deze fijnstofdeeltjes. Onder fijnstof worden stofdeeltjes kleiner dan 10 micrometer gerekend, een micrometer is éénduizendste deel van een millimeter.

De oorsprong van het HEPA filter vindt zich in het Amerikaanse nucleaire programma, waarin een filter moest worden ontwikkeld om radioactieve stofdeeltjes uit de lucht te filteren. Deze filters kwamen vanaf de vijftiger jaren in consumententoepassingen op de markt en is de term HEPA een algemene term voor luchtfilters met een zeer hoge efficiency geworden.

Door de steeds hogere eisen in toepassingen als ziekenhuizen, laboratoria, productie van computerchips en ruimtevaarttechniek zijn de eisen waaraan een HEPA filter moet voldoen gedurende de jaren steeds hoger geworden en moet deze momenteel minimaal 99.97% van de fijnstofdeeltjes van 0.3 micron uit de lucht filteren.

HEPA filters bestaan uit een mat met in willekeurige richting liggende vezels, de dichtheid en dikte van de vezels en de dikte van de mat zijn bepalend voor de effectiviteit van het filter. In tegenstelling tot wat men misschien zou denken werkt een HEPA filter niet als een zeef, de ruimte tussen de vezels in de filterdoeken is groter dan 0.3 micron. De stofdeeltjes worden in hoofdzaak op 3 wijzen uit de lucht gefilterd.

  • Impact Een stofdeeltje is groter dan de ruimte tussen de vezels en wordt hierdoor tegengehouden, stofdeeltjes vanaf een grootte van 10 micron worden hoofdzakelijk door dit effect gefilterd.
  • Interceptie Een stofdeeltje volgt de luchtstroom door het filter en kan door zijn massatraagheid de richtingsveranderingen niet volgen en botst vervolgens tegen een vezel waaraan deze dan blijft plakken.
  • Diffusie Door de moleculaire (Brownse) beweging van zeer kleine deeltjes wordt de afstand die de deeltjes door het filter afleggen dusdanig vergroot dat deze uiteindelijk door één van de bovenstaande effecten tegen de vezels botsen en uit de luchtstroom worden gefilterd. Stofdeeltjes van 0.1 micron en kleiner worden hoofdzakelijk door dit effect gefilterd.

De stofdeeltjes van 0.3 micron worden hoofdzakelijk door het diffusie en interceptie effect gefilterd. Onder 0.1 micron is diffusie het voornaamste filtereffect, boven 0.4 zijn impact en interceptie het voornaamste filtereffect.

Sharp HEPA filters hebben een rubberen afdichting aan de buitenzijden om “lekkende” lucht langs de filters tegen te gaan en zijn behandeld met Thiabendazool, dit heeft een bacterie- en schimmeldodende werking om tegen te gaan dat het filter een broeiplaats wordt van de gefilterde bacteriën en schimmels.

 

Sharp luchtbehandeling

Beschikbaarheid:
Direct leverbaar
€ 67,00 € 55,37