Wat is een warmtepomp?

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een toestel in de vorm van bijv. een airconditioner, ventilatie-unit of verwarming (of alle drie) die warmte uit de lucht, bodem of het grondwater haalt. Hij gebruikt hiervoor elektriciteit, maar veel minder dan bijv. een elektrische verwarming zonder warmtepomp.

 

Wat is een warmtepomp?

Lucht / Lucht Warmtepomp

Bij een lucht / lucht warmtepomp wordt, net als bij een lucht/water warmtepomp, warmte aan de buitenlucht onttrokken, waardoor het rendement afhankelijk is van de buitentemperatuur. In feite is een lucht-naar-lucht warmtepomp een airconditioningsysteem waarbij de verdamper en condensor kunnen worden geschakeld door kleppen om te schakelen. Daarom worden veel airconditioners verkocht in verwarmingsspecificaties. De investeringskosten van dit type zijn relatief laag in vergelijking met andere typen warmtepompen, zeker als er toch airconditioning moet worden geïnstalleerd. Ook omdat de "lift" warmte die nodig is om een ​​ventilator te gebruiken lager kan zijn dan bij gebruik van een (lage temperatuur) radiator zoals een lucht/water warmtepomp. Dit is goed voor het rendement (COP-waarde). De keerzijde is dat de overheid geen lucht/lucht-warmtepompen subsidieert. De ventilator die voor dit systeem nodig is, heeft ook een aangenaam (verkoelend) effect omdat hij bij temperaturen als 25 graden als airconditioning fungeert. Maar het kan minder verwarmingsvermogen hebben, zeg maar 18 graden. In tegenstelling tot de aircofunctie condenseert de verwarmingsfunctie niet, waardoor de kans op ziekteverwekkers zoals Legionella veel kleiner is. In de jaren 2010 investeerden industrieën over de hele wereld zwaar om een ​​geheel nieuwe generatie lucht/water warmtepompen betrouwbaarder en efficiënter te maken.

Er zijn twee systemen. De koeler en heater zijn een enkel blok in één unit, dus moeten worden geïnstalleerd in een gat in de muur, of het ventilatorgedeelte moet buiten de te verwarmen/koelen ruimte en de verdamper worden geplaatst (in de verwarmingsfunctie). Deze moeten met elkaar worden verbonden door middel van (geïsoleerde) koperen leidingen tussen verdamper en condensor. De compressor bevindt zich binnenin en de verwarmingsfunctie heeft bijna geen warmteverlies.

Bij een lucht/lucht warmtepomp wordt er geen lucht van buiten aangezogen (zoals rook van de houtkachel van de buren). Warmte wordt overgedragen via koperen buizen tussen de verdamper (buiten) en de condensor (binnen) (verwarmingsmodus). Lucht kan alleen van buiten worden aangezogen door middel van een ventilatie-warmtepomp (meestal een lucht/water-warmtepomp).