MCI luchtreinigingstechnologie voor toepassing in HVAC luchtbehandelingssystemen


HVAC luchtreiniging voor luchtkanalen

Ziektebronnen in gebouwen

Een HVAC (Heating Ventilation Air Conditioning) luchtbehandelingssysteem in een gebouw is vergelijkbaar met het ademhalingsstelsel in het menselijk lichaam. Het systeem voorziet de in het pand aanwezige personen van behandelde lucht (verwarmd, verkoeld of geventileerd) zoals het ademhalingsysteem de bloedsomloop van zuurstof voorziet. Beide systemen zijn onmisbaar als het gaat om het lichaam dan wel de inwoners te laten kunnen functioneren.

De omstandigheden in de luchtkanalen van het HVAC systeem kunnen echter een broeinest vormen voor vele vormen van vervuiling, de vochtige, donkere omstandigheden stellen een groot aantal micro-organismen (bacteriën, schimmels, virussen, sporen)  in staat te overleven en te vermenigvuldigen die op hun beurt weer andersoortige vervuilingen (onaangename geuren, vluchtige stoffen, bacteriën en hun uitwerpselen) kunnen produceren.

Bouwmaterialen en interieurelementen zoals meubelen, verf, spaanplaat en tapijt zijn met name als deze relatief nieuw zijn een bron van vluchtige organische stoffen (VOS) zoals bijvoorbeeld formaldehyde, benzeen, tolueen en xyleen.

De verontreinigde lucht die hierdoor in het gehele gebouw wordt verspreidt leid onvermijdelijk tot gezondheidsklachten en ziekteverzuim, enkele voorbeelden van symptomen zijn onder andere:

 • Geïrriteerde luchtwegen
 • Verspreiding van virussen zoals griep
 • Geïrriteerde ogen/contactlenzen
 • Hoofdpijn
 • Grotere vatbaarheid voor verkoudheid en allergenen
 • Vermoeidheid
 • Moeite met concentreren

Deze gezondheidsklachten gerelateerd aan de werk- of leefomgeving staan bekend als het Sick Building Syndrome.

Alleen filteren is niet voldoende

Zoals het menselijk ademhalingstelsel voorzien is van luchtfiltering moet ook een HVAC systeem van een filtersysteem voorzien worden. Hiervoor worden over het algemeen filters gebruikt, deze zijn zeer effectief in het uit de lucht “zeven” van het grootste deel van de in de lucht zwevende vervuilingen zoals stof, pluizen, grotere pollen, haren en huidschilfers. Een deel van de grotere micro-organismen worden ook opgevangen.

De meeste micro-organismen worden echter niet door de filters opgevangen. De organismen (zoals bacteriën, schimmels) die opgevangen worden krijgen de kans in het filter zich te vermenigvuldigen door de grote hoeveelheid voedingsstoffen die ook door het filter zijn opgevangen. Hierdoor worden de filters tot broeinest van micro-organismen, een groot deel hiervan beweegt zich op een gegeven moment door het filter en komen in de lucht terecht (zoals gram-negatieve bacteriën). De filters moeten bij vervanging als biologisch risico (biohazard) behandeld worden. De vluchtige stoffen passeren door het filter en worden niet tot nauwelijks gereduceerd.

Actieve luchtreiniging en sterilisering elimineert het probleem aan de bron en verbetert de luchtkwaliteit in het gehele gebouw

Het alternatief is een luchtreinigingssyteem dat de vervuilingen in de lucht actief oxideert en steriliseert. Hierbij word niet alleen de lucht die door het reinigingssysteem gaat gereinigd maar worden er oxidanten gegenereerd die zich in de lucht verspreiden en de vervuilingen daar elimineren.

SNE ontwikkelde de MCI luchtdesinfectietechnologie voor toepassing in de luchtkanalen van luchtcirculatiesystemen als airconditioning, luchtcirculatie en balansventilatiesystemen. Door toepassing van ultraviolet licht in combinatie met fotokatalystatie worden de micro-organismen in de lucht gedood en worden geuren en vluchtige stoffen geoxideerd. De toegepaste technologiën zijn door SNE zelf ontwikkeld en gepatenteerd.

Ultraviolet licht dringt de celwand van een organisme binnen en reageert daar met het DNA van het organisme. De C=C koolstofverbindingen in de moleculen van het organisme worden afgebroken. Dit leidt tot sterfte van de cellen, waardoor het organisme niet meer kan groeien of zich vermenigvuldigen.

In combinatie met het UV-licht worden optische katalysatoren toegepast, dit zijn samenstellingen van stoffen die als er UV licht op schijnt als gevolg van een katalytische reactie gasvormige waterstofperoxide (H2O2), hydroxyl radicalen (OH), negatieve ionen (O3-), ozon ionen (O3) en superoxiden (O2-) produceert.

Door de uitstoot van deze oxidatoren ontstaat een oxidatieproces waarbij bacteriën, virussen, micro-organismen en schimmels worden geoxideerd, bij dit proces worden de oxidatoren tegelijkertijd geoxideerd tot zuurstof en waterstof. Het systeem is tevens effectief tegen vluchtige stoffen zoals formaldehyde, rook en onaangename geuren. De vervuilingen en oxidatoren brengen elkaar in balans met als resultaat schone, zuivere, reukvrije lucht.

Professionele kwaliteit, effectief tegen vele vormen van vervuiling en inzetbaar in iedere situatie

Het SNE MCI-systeem (Multi Catalytic Oxidation) maakt gebruik van hoogwaardige UV-C lampen van Duits fabrikaat (Heraeus) die mede door toepassing van kwartsglas een 30 tot 60 procent hogere energieopbrengst hebben ten opzichte van conventionele UV lampen van dezelfde lengte. Voor de diverse toepassingen is er de keuze tussen lampen die ozon genereren (natuurlijk kwarts, 184 en 254 nanometer), of lampen zonder ozonproductie (synthetisch glas, alleen 254 nanometer).

Verschillende soorten optische katalysatoren  produceren verschillende soorten katalytische reacties en hebben allen verschillende voordelen, het MCI systeem maakt gebruik van twee verschillende optische katalysatoren om een breed spectrum van vervuilingen extra effectief te kunnen bestrijden.

Het programma MCI induct luchtsteriliseerders bestaat uit diverse modellen van units voorzien van één of twee UV-lamp/optische katalysatoren (MCI-cellen) van diverse lengten, in combinatie met verschillende toepasbare UV lampen (verschillende sterkten van ozonproductie of ozonvrij), hierdoor is een combinatie van technologieën en toestellen voor elke mogelijke omstandigheid (grootte van het pand, het aantal mensen aanwezig grootte/capaciteit HVAC systeem etc.) samen te stellen.

HVAC luchtreiniging voor luchtkanalen   HVAC luchtreiniging voor luchtkanalen


Eenvoudig te installeren, lage gebruikskosten

Door de compacte afmetingen en de modulaire bouw zijn de toestellen eenvoudig in de luchtkanalen te monteren, het boren van enkele gaten en het aansluiten aan de stroomvoorziening met een standaard (geaarde) stekker volstaat. De MCI-cellen hebben een levensduur van ca. 13.000 uur (anderhalf jaar bij gebruik 24 uur per dag) het vervangen van een MCI-cel is een eenvoudige handeling die slechts enkele minuten in beslag neemt.

Het MCI systeem is onder andere effectief tegen:

Micro-organismen en allergenen:

 • Bacterien (99.9%)
 • Virussen (99.9%)
 • Schimmels (99.9%)
 • Allergenen
 • Pollen

Vluchtige organische stoffen:

 • Formadehyde
 • Xyleen/tolueen
 • Benzeen
 • Trichloorethyleen
 • Chloroform
 • Ammonia
 • Alcoholen
 • Aceton

SNE installaties zijn getest door SGS, wereldleider op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering.

Itec luchtreiniging is Europees partner/distributeur van SNE luchtreiniging/sterilisatiesystemen.

Het SNE MCI luchtsterilisatiesysteem is uit voorraad leverbaar, de diverse modellen zijn hier te vinden, neem contact op voor advies welke model(len) voor uw toepassing de optimale oplossing zijn.