Hoge luchtvochtigheid in de kelder bestrijden

Effectieve ontvochtigers tegen schimmels en muffe geuren in de kelder 


In de kelder is de luchtvochtigheid vaak hoger dan die in de rest van het huis, dit komt omdat grondwater via de vloer en wanden in de kelder door kan dringen en de kelder over het algemeen de minst geventileerde ruimte in huis is. Het is ook mogelijk dat er condensvorming ontstaat vanwege bouwkundig gebreken, zoals doorslaand vocht of een lekkende leiding.

Hiernaast zijn de vloer en de wanden in de kelder vaak relatief koel wat maakt dat vocht in de lucht condenseert op deze oppervlakten, de koelere lucht in de kelder zal ook per definitie vochtiger zijn dan die in de andere ruimten omdat als lucht afkoelt de relatieve luchtvochtigheid toe zal nemen, dit is een natuurlijk effect; als de temperatuur daalt, stijgt de relatieve luchtvochtigheid.

Onaangenaam klimaat en broeinest voor schimmels

Deze hoge luchtvochtigheid kan als onaangenaam en benauwd worden ervaren, slecht zijn voor de materialen en spullen zijn die er zijn opgeslagen maar ook een voedingsbodem voor micro-organismen zoals bacteriën en met name schimmels zijn. Vooral op de vochtige oppervlakten zoals muren kunnen schimmels uitstekend gedijen en op deze manier zich via de lucht en

oppervlakten in het gehele huis verspreiden


ontvochtiger kelder

schimmelvorming op muren in een kelder

 

Wat is de beste luchtontvochtiger voor de kelder?

Om de kelder droog te maken en te houden na een periode van vochtoverlast, kan men gebruik maken van een zogenoemde lucht ontvochtiger voor kelder. Een kelder ontvochtiger houdt de luchtvochtigheid van de kelder op peil ongeacht het weer buiten. Wanneer de temperatuur in de kelder het vaakst 15 graden of hoger is, kan men het beste gebruik maken van een condens of compressie ontvochtiger. Wanneer de temperatuur het vaakst lager is dan 15 graden, kan men het beste gebruik maken van een adsorptie ontvochtiger.

Temperatuur tussen 10 en 17 graden

Wanner de temperatuur schommelt tussen de 10 en 17 graden kan men ook kiezen voor een compressie ontvochtiger met een dubbele capaciteit. Bijvoorbeeld voor een kelder van 50 m2 kiest men dan een luchtontvochtiger voor kelder met een capaciteit van 100m2. Een compressie ontvochtiger met een dubbele capaciteit heeft als voordeel dat deze langer meegaat. Door de grote capaciteit zal de kelder ontochtiger in de winter bij wat lagere temperaturen voldoende vocht uit de lucht blijven halen. In de zomer, wanneer de temperatuur 15 graden of hoger is, zal deze luchtdroger de  luchtvochtigheid extra snel en efficiënt verlagen.

Welke luchtvochtigheid kan ik het beste instellen?

Kelders zijn vaak vochtiger dan een eetkamer, woonkamer of keuken, waardoor een kelder ontvochtiger extra hard moet werken om de kelder droog te houden. Om de levensduur van een kelder ontvochtiger te verlengen kan met het beste de gewenste luchtvochtigheid op 60% instellen. Deze waarde kan een geschikte ontvochtiger kelder makkelijk halen, waardoor de luchtdroger niet constant aanstaat.

Hoe kunt u de kelder ontvochtiger het beste inzetten?

Een kelder ontvochtiger is het beste in te zetten in combinatie met een condenswater afvoerpomp, sommige van de toestellen (zowel professioneel als voor de consument) zijn voorzien van deze pomp (Bijv, de Air & Me Rohanof de Gobi 35 CTH).

Mocht u een toestel kiezen waarbij deze pomp niet is ingebouwd dan is dit uiteraard ook geen probleem.
Hiervoor hebben wij de "Aspen Opvoerpomp t.b.v. ontvochtigers", houd hierbij rekening met het feit dat hierbij geen extra condenswater afvoerslang wordt geleverd, deze kunt u los bestellen.

Denk bij het kiezen van een kelder ontvochtiger aan de volgende punten:

  • Welke capaciteit heeft u nodig, hoeveel kubieke meters heeft de kelder en hoe goed is de isolatie? Houd hierbij rekening met een beetje overcapaciteit.
  • Hoe koud wordt de ruimte in de winter? Wanneer de temperatuur beneden de 5°C komt is een adsortpie ontvochtiger noodzakelijk.
  • Heeft u een afvoer in de buurt? Zo ja, is het mogelijk om het water d.m.v. zwaartekracht af te voeren? Als dit niet het geval is dan heeft u een afvoerpomp nodig. Wanneer er geen afvoer aanwezig is kunt u het beste kijken naar een ontvochtiger met een groot reservoir.

Ontvochtiger kelder voor permanente inzet bij u thuis

Ontvochtiger kelder voor lagere temperaturen

Ontvochtiger kelder voor professioneel gebruik