Veel gestelde vragen luchtreinigers

Winix Zero Pro luchtreiniger Airbi Spring luchtreiniging Blaupunkt Uvirus Killer luchtreiniger

 

Welk merk/type luchtreiniger moet ik kiezen voor mijn toepassing?

Tests met fijnstof- en luchtstroommeters wijzen uit dat HEPA luchtreinigers meer lucht (m³ per uur) filteren en deze lucht tot 2x effectiever reinigen dan alle elektrostatische luchtreinigers. De hoeveelheid lucht (m³) die een luchtreiniger per uur kan zuiveren is een goede indicatie van de capaciteit, dit is echter alleen bij HEPA luchtreinigers te meten, elektrostatische luchtreinigers zonder ventilator hebben niet voldoende luchtstroom om dit in m³ per uur weer te geven. Hier kunt u meer informatie vinden wat betreft de ruimte capaciteit van de diverse luchtreinigers.  

Wat is een HEPA filter?

HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air, HEPA filters bestaan uit een mat met in willekeurige richting liggende polypropeen/glasfiber vezels.

Een HEPA filter verwijdert minimaal 99.97% van fijnstofdeeltjes van 0.3 micrometer. Deze grootte van fijnstofdeeltjes staat bekend als de Most Penetrating Particle Size (MPPS) ofwel de moeilijkst te filteren deeltjesgrootte, grotere zowel als kleinere stofdeeltjes zijn eenvoudiger te filteren dan deze fijnstofdeeltjes.

Winix en Coway HEPA filters behandeld zodat de uit de lucht gefilterde micro-organismen als bacterien, virussen en schimmels niet kunnen overleven.

Meer informatie en afbeeldingen zijn hier te vinden.

Wat is een actieve kool fiter?

Actieve kool is een speciaal behandelde koolstof die de eigenschap heeft allerlei stoffen aan zich te kunnen binden. Een actieve kool filter is een honingraatstructuur waarin honderden losse bolletjes actieve kool opgesloten zitten.

Actieve kool is een sterk adsorptiemiddel. Actieve kool kenmerkt zich door het zeer grote oppervlak, een gram vaste stof kan een oppervlak hebben van enkele honderden vierkante meters. Hierdoor is het in staat verschillende schadelijke stoffen aan zich te binden.

Meer informatie en afbeeldingen zijn hier te vinden.

Wat is een custom filter?

De Coway AP-1007EH, AP-1008DH en AP-0807DH kunnen worden voorzien van filters die speciaal ontwikkeld zijn voor specifieke toepassingen, deze filters verhogen de effectiviteit van de luchtreiniger tegen specifieke klachten of bedreigingen voor de gezondheid. De filters werken in combinatie met de toegepaste voor-, actieve kool- en HEPA filters.

  • AI/HI Virus filter, is effectief tegen Avian influenza (H5N1, vogelgriep), Human Influenza (griep) virussen. Door toepassing van ginkgo extracten en synthetische enzymen worden 99,97% van de viruseiwitten door dit filter geëlimineerd.
  • Legionella filter, Het legionella filter doodt 99.99% van de legionellabacteriën en is voor oudere mensen, zeer jonge kinderen en mensen met een zwak afweer systeem een zeer geschikt filter.
  • Allergenen filter, verwijdert inhalatieallergenen zoals stuifmeel (pollen), huidschilfers van (huis)dieren, huidschilfers en uitwerpselen van de huisstofmijt. Dit filter heeft tevens een antibacteriële werking en doodt het de Escherichia Coli (E. coli) en Staphylococcus aureus (MRSA) bacterie (99,9% in 24 uur).
  • Formaldehyde (nieuw huis) filter, door toepassing van Pt (platina) en actieve koolstof voorkomt dit filter klachten als hoofdpijn, irritatie aan ogen, neus en luchtwegen.
  • Yellow dust filter, filtert stof en fijn zand uit de lucht en verlengt hiermee de levensduur van het HEPA filter, effectief tegen NOX en SO2.
  • MCC™ medium filter, (Multi Care Complex) filter combineert de werking van het Yellow Dust filter, het Legionella filter en AI/HI virus filter. 

De Coway AP-1007EH en AP-0807DH zijn standaard voorzien van een Formaldehyde filter. De Coway AP-1008DH is standaard voorzien van een MCC™ medium filter.

Meer informatie over Custom filters is hier te vinden.

Hoe lang gaan de filters mee?

Als de filtereffectiviteit met de helft is afgenomen, is het aan te raden het filter te vervangen, voor de meeste toestellen HEPA filter is dit gemiddeld één jaar bij continu gebruik. De actieve kool filters en custom filters voor specifieke toepassingen hebben een gemiddelde levensduur van half jaar.

Bij de meeste toestellen is het aan te raden de filters na deze perioden te vervangen.

De Winix en Coway toestellen hebben een indicator die aan de hand van de gemeten kwaliteit van de lucht de levensduur van de filters kan voorspellen en aangeeft wanneer deze vervangen dienen te worden.

Verschillende fabrikanten geven verschillende levensduren op voor de HEPA filters, echter elk HEPA filter is gemaakt van polypropeen/glasfiber vezels en deze materialen hebben in elk HEPA filter dezelfde luchtreinigende eigenschappen. Als een fabrikant opgeeft dat een filter een dubbele levensduur heeft vergeleken met een ander HEPA filter, dan kunt u ervanuit gaan dat dit filter de helft filtert ten opzichte van het andere filter. Dit geldt tevens voor de actieve kool filters.

Bij de "Winix U300 PlasmaWave" en de "Coway AP-1008DH" zijn Medium filters verkrijgbaar, dit zijn filters die fijner zijn dan voorfilters, maar grover dan HEPA filters, op deze wijze wordt een extra tussenstap toegevoegd wat een groot deel van de vervuilingen uit de lucht filtert voordat deze de HEPA- en active koolfilter bereikt. Het gebruik van Medium filters is met name te adviseren als de luchtreiniger tegen sigarettenrook wordt ingezet, rook verkort door te teer in de lucht de levensduur van de filters aanzienlijk, dit kan met door inzet van de Medium filters voor een groot deel gecompenseerd worden

Kan ik de luchtreiniger de hele dag aan laten staan?

Ja, alle Coway en Winix luchtreinigers passen zich aan de omstandigheden aan. De werking van de luchtreiniger wordt aangepast aan de kwaliteit van de lucht door middel van stof- en gassensoren. Bent u bijvoorbeeld aan het koken, kijk dan niet raar op als de luchtreiniger en hogere werkingsstand kiest. Een lichtsensor meet de hoeveelheid licht, hierdoor wordt ’s nachts automatisch de “silent” werking gekozen, waarbij alleen voor lage ventilatorsnelheden wordt gekozen voor stille werking en alle functieverlichting op het toestel wordt uitgeschakeld.

Voor optimale werking kan het ook zinvol zijn de luchtreiniger handmatig op de hoogste (niet-storende) werkingsstand te laten werken voor een optimale luchtcirculatie, als er zich niemand in de ruimte bevindt is het ook zinvol het toestel op een hoge werkingsstand te laten draaien zodat na deze periode de luchtkwaliteit optimaal is.

De mate waarin de luchtreiniger reageert op de luchtkwaliteit is in drie standen van zeer gevoelig tot nauwelijks gevoelig in te stellen. Tevens zijn veel HEPA luchtreinigers voorzien van een timer zodat als u bijvoorbeeld uw huis/kantoor verlaat de luchtreiniger nog enkele uren op maximale capaciteit kan laten werken.

Voor optimale werking is het aan te raden het toestel op de hoogst, niet storende, werking te laten werken, dat wil zeggen als er zich niemand in de ruimte bevind het toestel harder laten werken en als stilte gewenst is wat zachter, zo wordt gedurende de hele dag de functionaliteit geoptimaliseerd.

Waar moet ik de luchtreiniger plaatsen?

Om de werking van de luchtreiniger te optimaliseren is het aan te raden deze zo centraal mogelijk in een ruimte te plaatsen, niet in hoeken of verstopt achter andere objecten. Met name Coway heeft mede om deze reden een grote nadruk op design gelegd zodat de luchtreiniger goed in elk interieur te integreren is. Coway producten wonnen reeds diverse Design Awards, zoals de Red Dot Award, IDEA, en IF design Award.

Hoelang is de garantie op de producten?

 Op alle producten is een garantie op fabricagefouten van 2 jaar van toepassing. 

Kan ik het product terugsturen als het niet blijkt te zijn wat ik er van verwacht?

Een “niet goed, geld terug” garantie is van toepassing, als u het product binnen 14 dagen terugstuurt, ontvangt u het aankoopbedrag (exclusief verzendkosten) terug. Klik hier voor de voorwaarden.

Ik heb een andere vraag

 Bel ons op 0571-840844 of stuur ons een e-mail.