Ontvochtigers en hun functioneren

Hoe werkt een ontvochtiger?

In ons programma vindt u 2 soorten ontvochtigers;

 

Aerial AD 110 ontvochtiger

Klik hier voor condensatie ontvochtigers voor ruimtes warmer dan ca. 15°CMeaco adsorptie ontvochtiger Klik hier voor adsorptie ontvochtigers voor ruimtes koeler dan ca. 15°C
   


 
Er zijn nog enkele andere technieken op de markt (zoals bijvoorbeeld met een tablet), deze zijn echter over het algemeen alleen geschikt voor zeer kleine ruimten zoals bijvoorbeeld kasten. Als een leefruimte, voer/vaartuig of kelder ontvochtigt dient te worden voldoen alleen ontvochtigers met adsorptie of condensatie (met compressor) technologie door de vele malen hogere capaciteit.

Een luchtdroger met compressor ontvochtigt de lucht door de aangezogen lucht een koud rooster (de verdamper) te laten passeren, het vocht in de lucht condenseert op het koude materiaal en lekt in de tank. Vervolgens passeert de lucht een warm rooster (de condensor) en wordt weer verwarmd tot kamertemperatuur. De toepassing van een compressor om de roosters te koelen en verwarmen is vergelijkbaar met de techniek die gebruikt wordt in airconditioners en koelkasten.

In een adsorptie luchtdroger passeert de lucht de onderzijde van een filterwiel bestaand uit een vochtadsorberend sponsmateriaal, het filterwiel adsorbeert het vocht in de lucht. Aan de bovenzijde wordt er warme lucht door het filterwiel geblazen wat warme, vochtige lucht oplevert, deze lucht passeert een buizenstelsel waarvan de wanden op kamertemperatuur zijn, hierdoor condernseert het vocht wat vervolgens in de watertank loopt. Het resultaat is dat het toestel warme, droge lucht uitblaast.

                       Condensatie Ontvochtiger

                Adsorptie Ontvochtiger
Condensatie / Adsorptie ontvochtiger

 


Welk type ontvochtiger is de beste keus voor mijn situatie?

Een ontvochtiger met compressor is de beste keuze voor toepassing in ruimten waar de temperatuur rond de 17-20 graden of hoger is.

Een ontvochtiger met compressor is effectiever naarmate de temperatuur stijgt, hoe hoger het temperatuurverschil tussen de aangezogen lucht en het rooster, hoe sterker de condensatie is en hoe meer water er dus uit de lucht gehaald wordt. Een adsorptie ontvochtiger is juist effectiever bij lagere temperaturen waar een compressor ontvochtiger slechts beperkt werkt en op een gegeven moment zelfs kan stoppen met werken door ijsopbouw in het toestel. Een aantal toestellen is hiertegen beveiligd door het systeem tijdelijk andersom te laten werken waardoor het koelgedeelte tijdelijk verwarmd wordt om ijsvorming tegen te gaan.

De effectiviteit van een adsorptie-ontvochtiger is bij alle temperaturen nagenoeg constant, en is bij lagere temperaturen eerder effectiever dan minder effectief.

Compressor luchtdrogers gebruiken minder (30 tot 50%) stroom vergeleken met de adsorptiedrogers, en zijn dus op termijn voordeliger in gebruik. Door een adsorptie luchtdroger in te zetten om met de droge, warme lucht wasgoed te drogen kan wel stroom bespaard worden door de zeer veel stroom verbruikende wasdrogers overbodig te maken.

Deze eigenschappen maken een compressor luchtdroger over het algemeen de betere keus waar het toestel in warmere (17 graden C of meer) ruimten wordt ingezet. In koudere ruimten zoals kelders, boten of andere ruimten/voertuigen waar geen verwarming wordt gebruikt is een adsorptie ontvochtiger de beste keuze. Adsorptiedrogers verbruiken weliswaar meer energie dan condensatie ontvochtigers maar door het feit dat een adsorptie ontvochtiger in een veel kortere tijd de ruimte zal kunnen drogen zal het energieverbruik rond 15° ongeveer gelijk zijn, naarmate de temperatuur daalt zal een adsorptie ontvochtiger energiezuiniger zijn.

Een functie die de effectiviteit van condensatie ontvochtigers verbetert is de hot gas defrost, waarbij ijs dat op de koude verdamper kan vormen snel ontdooit wordt door de verdamper te verwarmen, hierbij is de verdamper weer snel ijsvrij en weer gereed voor gebruik. Dit proces gebeurt volledig automatisch. DIt is de meest optimale manier van ontdooing, andere ontvochtigers kunnen een ontdooi-functie hebben door het koelproces stop te zetten en de ventilator te laten draaien, hierbij smelt het ijs ook maar dit zal veel meer tijd in beslag nemen

De meeste ontvochtigers zijn voorzien van een aansluiting voor een slang voor permanente afvoer van water, door deze slang bijvoorbeeld in de gootsteen, andere waterafvoer of naar buiten te laten lopen kan het toestel voor langere tijd permanent worden gebruikt, dit is met name belangrijk voor gebruik in onbewoonde ruimten of voer-/vaartuigen. Ook een Auto-Restart functie is een zinvolle toevoeging die voorkomt dat als een ontvochtiger toegepast wordt in een ruimte of voertuig waar zich voor langere tijd geen personen bevinden het toestel na een stroomuitval niet uitgeschakeld blijft. De Auto-Restart zorgt dat het toestel na een periode van stroomuitval weer dezelfde vooraf ingestelde werking voortzet.

Werkt een ontvochtiger in het hele huis?

De luchtdroger produceert droge lucht in de ruimte waarin deze staat opgesteld. Vocht (waterdamp) zal echter altijd naar de droge lucht trekken om deze te verzadigen, dus als er voldoende luchtcirculatie is (door bijvoorbeeld de binnendeuren te openen) zal het vocht in de lucht richting de luchtdroger bewegen en zal de werking na verloop van tijd dus in het hele huis merkbaar zijn.

Ontvochtigingscapaciteit

Waar de capaciteit van een luchtdroger met compressor toeneemt naarmate de temperatuur stijgt, blijft deze bij een adsorptiedroger constant, en is bij lagere temperaturen eerder groter dan kleiner. De effectiviteit bij kamertemperatuur van een 20-liter ontvochtiger met compressor is ongeveer gelijk aan die van een adsorptie-ontvochtiger met een capaciteit van 8-9 liter. Naarmate de temperatuur stijgt zal de effectiviteit van een compressor-ontvochtiger stijgen waar die van een adsorptie-ontvochtiger gelijk zal blijven. Zakt de temperatuur echter zal de effectiviteit van de compressor-ontvochtiger sterk dalen en die van de adsorptie-ontvochtiger licht stijgen.

Bij een kamertemperatuur van ca. 20° C zullen beide types ontvochtigers ongeveer 6-8 liter per dag kunnen condenseren, afhankelijk van de luchtvochtigheid, hoe vochtiger de lucht, hoe groter de effectiviteit.

Heeft een ontvochtiger onderdelen die periodiek vervangen dienen te worden?

Zowel een luchtdroger met compressor als een adsorptie ontvochtiger benodigen voor de ontvochtigingswerking geen vervangingsdelen, de toestellen kunnen wel zijn voorzien van (voor)filters die de lucht van stof of andere vervuilingen ontdoen voordat deze ontvochtigt wordt, het kan zijn dat deze periodiek vervangen dienen te worden voor optimale functionaliteit.

Zwembad ontvochtigers

Lucht ontvochtigen in zwembaden zorgt voor toegenomen hygiëne en het behoud van materialen. Er is ook een directe invloed op de zwembadgasten: u voorkomt namelijk beslagen ramen. Deze worden door gasten als onprettig ervaren maar ze brengen meer nadelen met zich mee.

Ons assortiment zwembad ontvochtigers

Welke ontvochtiger?

Om te bepalen welke ontvochtiger voor u van toepassing is zou u ook eens kunnen kijken op onze pagina "Lucht ontvochtigen in souterain, woonkamer, kantoor en andere leefruimtes", of op "Lucht ontvochtigen in de kelder".

 

Itec luchtbehandeling