Ionen en ionisatie

Ionen zijn geladen deeltjes die ontstaan wanneer een neutraal atoom of een neutrale molecule elektronen verliest of verkrijgt. Deze verandering in elektronen zorgt ervoor dat het deeltje een positieve of negatieve lading krijgt.

 • Positief geladen ionen: Deze ontstaan wanneer een atoom elektronen verliest. Omdat elektronen negatief geladen zijn, resulteert het verlies ervan in een positief geladen ion.
 • Negatief geladen ionen: Deze ontstaan wanneer een atoom elektronen verkrijgt. Het toevoegen van elektronen zorgt voor een negatieve lading.

Ionen zijn cruciaal in verschillende chemische en biologische processen. In de atmosfeer zijn positieve en negatieve ionen altijd aanwezig en hun balans heeft invloed op de kwaliteit van de lucht en op de gezondheid en het welzijn van levende organismen.

Positieve en negatieve ionen

Onze atmosfeer ademt, gevuld met positieve en negatieve ionen, moleculen die elektronen missen of er juist één te veel hebben. Het teveel aan positieve ionen draagt bij aan diverse gezondheidsproblemen en welvaartsziekten.

Waar komen positieve ionen vandaan?

De aarde bevat gemiddeld 1500 tot 4000 ionen per cm3 en heeft een negatieve lading, wat negatieve ionen afstoot. Positieve ionen kunnen verschillende bronnen hebben. Computermonitors, statische elektriciteit, gasmoleculen en rookdeeltjes door verbranding, hitte en luchtvochtigheid, hercirculatie van lucht in gebouwen, seizoensgebonden wind. De ratio positieve vs. negatieve ionen is ongeveer 10 op 12.

Wetenschappelijke inzichten over ionisatie

In 1974 bestudeerde het Zwitserse Meteorologisch Instituut problemen in verband met seizoensgebonden wind in de verschillende regio's van de aarde. Positieve ionen bleken de oorzaak van gezondheidsproblemen. Negatieve ionen boven 1000/cc hebben positieve effecten op levende organismen. Negatieve ionen hebben namelijk een luchtreinigende werking.

Zo reinigen negatieve ionen de lucht

Negatieve ionen trekken andere deeltjes in de lucht aan en gaan zich hechten. Zo hechten ze zich bijvoorbeeld aan stofdeeltjes en vormen clusters. Deze clusters worden vervolgens veel te zwaar om in de lucht te zweven en vallen daardoor naar beneden. Hierdoor kunnen mensen dit niet meer inademen en treedt er geen irritatie meer op.

Negatieve ionen worden door onze omgeving uitgeput

Er zijn ontzettend veel oorzaken in onze omgeving die negatieve ionen uitputten. Een aantal voorbeelden: airconditioning, synthetische vezels in onze kleding en meubels, uitlaatgassen, roken, tl-verlichting, elektrische apparatuur, tv-schermen, overbevolking en zelf ademhaling. Een gemiddeld binnenklimaat heeft een negatieve ionen gehalte van ongeveer 100 negatieve ionen per cc.

Arbeidsplaatsen produceren veel positieve ionen

Arbeidsplaatsen, in met name fabrieken en kantoorgebouwen, hebben over het algemeen nog meer schadelijke lucht. Dit is grotendeels te wijten aan de staal- en betonconstructie van commerciële gebouwen. Deze materialen absorberen negatieve ionen als een magneet. Recente studies van de luchtkwaliteit in kantoorgebouwen rapporteerden een gemiddelde van 25-50 negatieve ionen per cc.

Ionen en hun uitwerkingen op de mens

 • Tot 50 ionen/cc: Fysiologische verstoringen
 • 1.000-2.000 ionen/cc: Minimaal benodigd voor een gezonde omgeving
 • 5.000-50.000 ionen/cc: Verbeterde lichaamseigen afweer
 • 50.000-100.000 ionen/cc: Doodt bacteriën en vermindert infectiehaarden
 • 100.000-500.000 ionen/cc: Bevordert het genezingsproces van het lichaam

De positieve uitwerking van negatieve ionen

 • Schonere binnenlucht, beter voor de gezondheid
 • Verhoogde weerstand van het lichaam
 • Vermindering of verdwijning van inhalatieallergieën, angsten, en depressies
 • Preventie van ziekten

Ontdek de voordelen voor uw leefomgeving

Ontdek vandaag nog de voordelen van negatieve ionen voor uw leefomgeving en investeer in een gezonder binnenklimaat met onze ionisators. Bekijk ons assortiment!

 

ionen luchtreiniger | ionisator kopen